Sørnett

Utenlandske får undervisning om likestilling

Foto: Hussein Osman

Foto: Hussein Osman

I alle Aftenskolen Agder sine kurs er elevene innom temaet likestilling i undervisningen. I år er Aftenskolen med på "En by for alle"-arrangementet som pågår i Kristiansand denne uka.

Publisert:

Aftenskolen Agder er med på En by for alle for første gang i år. Etter kommunens initiativ så Aftenskolen at det var en fin mulighet å inkludere dette i undervisningsplanen. I kurset Sørnett.no besøkte ble det undervist i Norsk 2 (A1) som gir kompetanse i å kunne snakke, skrive og lese litt norsk.

- God mulighet til å legge vekt på likestilling

[img189189_2LF]

Daglig Leder for Aftenskolen Agder, Clare Jortveit, som er ansvarlig for at Aftenskolen deltar i dette initiativet, sier at det alltid var planlagt å ha undervisning om likestilling senere i pensum, og at deltakelsen i "En by for alle" fremskyndet undervisningen.

- Vi underviser om likestilling, mangfold og konseptet "Kristiansand, En by for alle". Vi gjør elevene også kjent med arrangementene som foregår denne uka, slik at de kan delta i noen av disse, forteller Clare Jortveit.

Undervisningen som blir gitt til elevene er fyldig og det er flere temaer rundt likestilling som blir tatt opp i løpet av denne uka.

- Undervisningen innebærer betydningen av ordet likestilling, at det er likestilling mellom kjønn, at det burde være inkludering av minoritetsspråklige, folk med funksjonshemninger, personer med andre seksuelle legninger og mangfoldet generelt.

Elevene er positivt overrasket

Tre av de utenlandske elevene er glade for at de får undervisning om likestilling, og forklarte at i mange aspekter så er det stor forskjell fra deres egne land. Olga Sauliak fra Ukraina har vært i Norge noen få måneder og fortalte at hun er veldig fornøyd med undervisningen som blir gitt på Aftenskolen Agder.

- Jeg er veldig fornøyd med likestillingsundervisningen vi har hatt denne uka. Det blir gitt

[img189189_3RM]

ut informasjon på en bra måte, og alt blir kommunisert slik at jeg forstår det bra.

Hun sier også litt om forskjellen fra hvordan samfunnet er i Norge når det gjelder likestilling, og at det er en positiv forskjell fra hverdagen hun hadde i Ukraina.

- Noe av grunnen til at jeg kom til Norge er faktisk at jeg ikke kunne utføre alle rettighetene jeg i teorien skulle hatt. I Norge er folk veldig velkomne. F.eks når jeg besøker forskjellige forretninger for å søke jobb, så hjelper de ansatte meg med hva jeg trenger for å kunne få jobb og hvor jeg kunne søkt, der de har ledige jobber. Dette er noe som har overrasket meg positivt i Norge.

 

[img189189_4LM]

Mindaugas Kiselis fra Litauen synes det har vært veldig interessant å få undervisning om hvordan folk i Norge ser på likestilling.

- Det har vært veldig nyttig informasjon i skoletimene denne uka å få undervisning i dette, Spesielt med tanke på at jeg er ny i landet, så har dette vært gøy å få med seg, forteller han.

 

 

[img189189_5RM]

Marijke van Gool, som nylig kom til landet fra Nederland, har god kjennskap til likestillings holdningene i Norge, særlig siden hun har en mann som har vært i landet i lang tid, som har hjulpet med integreringen.

- Min mann har faktisk allerede bodd i Norge i 15 år, så for meg har jeg fått mye hjelp av han til å forstå ulike aspekter i samfunnet i Norge. Derfor har det vært lettere for meg i likestilling å tilpasse med levemåten og likestillings-ordningen i Norge.