Sørnett

Vedtaket gir ingen lettelser for vaksinerte

Om du er vaksinert eller ikke så er vedtaket om maks fem gjester fastsatt. Foto: Ann-Caprice Tørresen

Om du er vaksinert eller ikke så er vedtaket om maks fem gjester fastsatt. Foto: Ann-Caprice Tørresen

Det blir ikke gitt unntak for de som er vaksinerte eller de som har vært smittet av korona. Det vil si at det ikke er lov med ekstra gjester som er vaksinerte.

Publisert:

Det ble vedtatt onsdag i formannskapsmøte om at forskriften i de lokale koronareglene ikke blir lettet på.

Det betyr at det vedtaket vi fikk 05.mai om at man maks kan ha fem gjester i private hjem, samt hytte eller i hagen forblir. Det er kommet frem at den dominerende smitten i Kristiansand skjer i private hjem som er hovedgrunnen til vedtaket. Dette får konsekvenser blant annet for 17. mai-feiringen.

Kommunens administrasjon forklarer at det er både juridiske og etiske problemstillinger med lettelsene for vaksinerte og at både Statsforvalter og Folkehelseinstituttet er ganske klare i sin anbefaling at det ikke skal bli lettet på vedtaket.

- Vi har fått klare råd fra Statsforvalter og FHI om at vi må sikre at disse tiltakene har en effekt slik at smitten kommer ned før vi går inn på å redusere tiltakene, sa Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik i formannskapet onsdag.

FHI og Statsforvalteren ber Kristiansand vente til det tilgjengelige nasjonale regler for hvordan man skal håndtere en situasjon der det skal gjelde regler for de som har fått vaksine og andre regler for de som ikke har fått den.

- De etiske problemene handler blant annet om likebehandling. Det er ulikt hvordan vaksinerte blir fordelt, og det kan bli urettferdighet i samfunnet. Dersom det blir lettelser, kan det også bli et press om å ta vaksinen, og at det da ikke blir like frivillig å ta den, sa Silje Årnes Lauvrak, juridisk rådgiver i oppvekstdirektørens stab.

Denne saken kommer opp igjen på neste formannskapsmøte neste onsdag.