Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Ole kristian utfører en clean & jerk, et komplisert løft. Her på CrossFit 46 i Kristiansand. Foto: Sander Christenssen
Da Ole Kristian Antonsen (29) mistet benet i en tragisk ulykke for fem år siden fryktet han at han aldri skulle få leve et normalt liv. Nå har han tittelen som den sprekeste mannen med handikap i verden, han har syklet Kristiansand – Hovden, har egen familie og jobber som lærer.
Sander Christenssen
Publisert: 11.02.2020 kl 14:10
- Den mestringsfølelsen det gir å overvinne en slik situasjon som jeg var i, er enorm, sier Ole Kristian. Før ulykken tenkte han at det var mye som ikke er mulig. Nå har han erfart at så lenge en virkelig vil noe, og er villig til å legge inn arbeidet, kan en få til det utrolige.
- Tidligere hadde jeg på en måte en sperre som gjorde at jeg ikke gikk 100% inn for ting, men etter hvert har jeg gått over til å tro at alt er mulig så lenge man er villig til å legge inn arbeidet. En må i hvert fall gi det et forsøk. Jeg tror at så lenge en prøver, og faktisk prøver hardt nok, at de fleste kan få til mye mer enn de tror.
Da han for fem år siden tok en sommerjobb på et aluminiumsverk skjedde det noe som skulle forandre livet hans for alltid. Antonsen var uheldig og fikk benet oppi flytende aluminium, som har et smeltepunkt på 660°C, og måtte amputere store deler av foten.
[img204646_2LF]
Hverdagen etter ulykken
- Jeg husker jeg våknet og fikk beskjed om at jeg måtte amputere, det kom som et stort sjokk, forteller Antonsen.
Før ulykken trente han fotball og var svært ofte på treningssenter.
- Jeg er en person med mye energi så det å kunne bevege meg og være aktiv hver dag er utrolig avgjørende for at hverdagen blir trivelig. Da jeg lå på sykehuset husker jeg at jeg fryktet at jeg aldri kunne leve det livet jeg har lyst til.
Det var akkurat det å kunne leve som før som ble en viktig motivasjon hos den da 24 år gamle gutten fra Farsund. Selv før han fikk protesen var treningsviljen akkurat slik den alltid har vært. Kun fire dager etter operasjonen var han tilbake på styrkerommet.
- Jeg var veldig langt nede da jeg lå på sykehuset. Medisinene gjorde meg trøtt og sløv og jeg lå mye i senga. Heldigvis fant jeg treningsmotivasjonen fort. Med en gang kjente jeg hvor mye treningen gav meg og etter det ble det en daglig rutine.
- Det mest imponerende for meg er ikke å vinne Fittest adaptive athlete on earth, men heller å finne motivasjonen og trene så hardt etter en såpass brutal ulykke, sier eier og hovedtrener på CrossFit Kvadraturen, Magnus Frantzen. Frantzen har fulgt Ole Kristian og er imponert over viljestyrken hans.
Antonsen legger ofte vekt på hvor viktig det har vært å ha sine nærmeste rundt seg og hvordan de kom med oppmuntrende og motiverende ord som gjorde sykehusoppholdet utrolig mye lettere.
- Familie er veldig viktig for meg. Dette lærte jeg etter ulykken da jeg så hvem som var der for meg og hvem som stilte opp for meg i vanskelige stunder. En begynner å tenke litt i etterkant, både på hva som er viktig og hvem som er viktig.
Spesielt nå i ettertid av ulykken legger han stor vekt på å holde sine kjære nærmere. - Den største støttespilleren min er nok samboeren min…, og mamma selvfølgelig, legger han kjapt til og gliser. Ulykken gjorde noe med tankemåten til Ole Kristian, og han forteller at han føler seg mer drevet nå.
- Fysisk aktivitet har hjulpet på så utrolig mange måter, både psykisk og fysisk.- Jeg kan ikke spille fotball mer, og det jeg kjenner jeg savner mest er det samholdet av å være på et lag. En sosial arena utenom skole er nok utrolig viktig, spesielt for unge.
Viktig å sette seg mål
- Jeg måtte lære å gå på nytt. Å komme seg opp og faktisk begynne å gå igjen, og kjenne litt på følelsen av at dette faktisk kom til å gå bra, var ubeskrivelig deilig. Det var når jeg først kom meg opp på beina igjen at jeg begynte å sette meg mål. Det ene var at jeg skulle løpe et Marathon eller sykle Kristiansand - Hovden. Det ble Kristiansand-Hovden. Følelsen av å komme i mål var utrolig deilig, det og kjenne at en faktisk kan hvis en virkelig vil.
Antonsen lyser opp når han forteller om dette øyeblikket og det er tydelig hvor mye det betydde.
Verdens Sprekeste
[img204646_3LF]
«Fittest adaptive athlete on earth» tilsvarer VM i Crossfit for utøvere med funksjonsnedsettelse. Fire år etter ulykken tok Ole Kristian gull i Canada. Konkurransen foregikk over fire dager med flere øvelser som virkelig presset kroppen til det ytterste.
- Det var veldig gøy og utrolig tøft. Konkurransen er over fire dager, og man får kjørt kroppen skikkelig, det var ganske sjokkerende. I tillegg var det utrolig gøy å se hvordan personer i ulike situasjoner kan få til så mye.
[img204646_4LF]
Råd til unge Antonsen sier at han ikke er en motstander av dataspill, men understreker viktigheten av fysisk aktivitet, spesielt om man bruker mange timer foran skjermen. Det å ha en idrett å gå til etter skolen, møte venner og ha en aktiv livsstil bidrar til en bedre hverdag. Både den fysiske og psykiske formen har utrolig mye igjen for det, mener han. Det å komme seg på trening kan være vanskelig, og 29 åringen har selv slitt med å ta steget til å begynne på det som skulle vise seg å være ett av hans kall i livet.
- Jeg har alltid hatt veldig lyst til å begynne med CrossFit. En kompis og jeg var inne på tanken lenge, men var egentlig overbevist om at det ikke var for meg, spesielt med min nye fot. Da jeg endelig ble med ble jeg utrolig overrasket og var egentlig solgt etter første økt.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: