Sørnett

Vil fjerne ungdomssprit fra hyllene

VIL FJERNE UNGDOMSSPRIT: Benny Klokkervold i Enhet for Sosiale og forebyggende tjenester (Sofot) Foto: Mathias Soleng

VIL FJERNE UNGDOMSSPRIT: Benny Klokkervold i Enhet for Sosiale og forebyggende tjenester (Sofot) Foto: Mathias Soleng

Benny Klokkervold, i Enhet for sosiale og forebyggende tjenester (Sofot), i Kristiansand Kommune ønsker forslaget om å fjerne ungdomsspriten fra hyllene på Vinmonopolet velkommen. Han møter motstand fra de unge.

Publisert:

- Det handler om alder, det handler om modenhet. Vi ser at folk trenger å være mer modne for å håndtere sprit enn andre ting, sier Benny Klokkervold, i Enhet for sosiale og forebyggende tjenester (Sofot), i Kristiansand Kommune.

Før 2005 var salg av utblandet sprit forbudt i Norge.  En dom fra Det europeiske frihandelsforbundets overvåkningsorgan(ESA) i 2005 tvang Norge til å åpne for salg av disse produktene.

Det har kommet et ønske fra politiet i Oslo omå fjerne sprit med alkoholnivå på 22 % fra hyllene til Vinmonopolet. Klokkervold synes dette er et godt forslag.

- Ut fra et folkehelseperspektiv så synes vi det er et bra forslag. Det er i lovgivningen lagd et skille mellom øl og vin, og brennevin. 22 % produktene er på mange måter med på å vanne ut det skille.

[img46599_2RS]

Russepresident Jacob Emil Tønnesen,ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) tror at forslaget kan virke mot sin hensikt.

-  Jeg tror unge vil bruke mer sprit med høyere alkoholnivå hvis dette forslaget fører frem. Man bruker sterker sprit til å blande med.   Da blir det selvfølgelig en sterkere drikk og der av mer fyll.

Klokkervold tror at situasjonen sånn den er i dag, ikke er gunstig.

- Det mest betenkelige er at man introduserer ungdom for sprit på et tidligere stadium, enn det som er intensjonen i alkohollovgivningen.