Sørnett

- Xstrata eksploderte på grunn av brann

Årsaken til eksplosjonen som førte til at en 18-åring mistet livet på Xstrata nikkelverk i Kristiansand sist uke, var brann.

Publisert:

Et rør som førte den svært brennbare gassen Oksygen tok fyr. Flere faktorer har trolig spilt inn som grunn til at det tok fyr i røret. Det opplyste politiet på pressekonferansen i dag.

Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
– Det er ikke helt klart, men et hovedbilde ser ut til å tegne seg. Vi hadde en liten lokal brann som oppstod på innsiden av et metallrør som fører oksygen, sier administrerende direktør på Xstrata, Øivind Stenstad til NRK.no

Det var sist tirsdag at ulykken var et faktum på nikkelverket. Tragedien har satt spor i lokalmiljøet i og rundt Kristiansand. Helt siden ulykken har både politiet og Arbeidstilsynet gransket åstedet i søken etter svar.

– Brannen i dette røret som tok fyr har en form som kan beskrives som en stikkflamme. Denne flammen har nok nådd en elektrisk kabel som ligger inntil. Kablingen har tatt fyr og vi har etterhvert fått en situasjon der brenngasser fra denne kablingen har reagert med oksygen, seier Stenstad.

I tillegg til den omkomne 18-åringen, ble også to andre skadd som følge av eksplosjonen. Alle tre stod utenfor bygningen, og ble truffet av trykkbølgen som fant veien ut av bygningen.

Kobberproduksjonen halveres nesten

Fredag kunngjorde Xstrata at de som følge av ulykken at de reduserer kobberproduksjonen til 60 prosent av normal drift. Produksjonen av kobberoksid, som foredles til kobber ble lammet under eksplosjonen. Siden fabrikken har hatt kobberoksid på lager, kunne de fortsette produksjonen en periode. Dersom anlegget ikke hadde blitt reparert innen en uke, måtte hele kobberproduksjonen ha stengt for godt.

Fredag ble det klart at Xstrata ikke vil ta risikoen det innebærer med full produksjon. De har ikke full oversikt over hvor lang tid reparasjonsarbeidene vil ta.

- Med dette nivået kan vi fortsette produksjonen i rundt 14 dager, sier en av konsernets talsmenn i Canada, Peter Fuch, til nyhetsbyrået Reuters.

En tredel av virksomheten til Xstrata baserer seg på kobberproduksjon. Det viktigste produktet er nikkel, og ulykken har ikke påvirket den delen av produksjonen ved anlegget.