Sørnett

Aldri hørt om ytringsfrihet

Fateme Ekhtesari fra Iran leser på persisk fra diktboken sin «Hun er ikke kvinne».
 Foto: Amina Johansson

Fateme Ekhtesari fra Iran leser på persisk fra diktboken sin «Hun er ikke kvinne». Foto: Amina Johansson

Fateme Ekhtesari ble dømt til 99 piskeslag og 11,5 år i fengsel for å bruke stemmen sin. Hun er en av fribyforfatterne som deltok på Friby-arrangementet 2. mai.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2024 kl 10:17

Sommeren 2015 ble Fateme Ekhtesari stilt for retten, og høsten samme året ble hun dømt til 99 piskeslag og 11,5 år i fengsel. Hun flyktet fra Iran etter dommen.
-Da jeg kom til Lillehammer i 2017 følte jeg at jeg kunne publisere hva jeg hadde lyst til, så det var det jeg gjorde, forteller Ekhtesari, på Friby.
Hun forteller videre at i Iran så ble mye av det hun skrev sensurert, og noen ganger sensurerte hun seg selv helt automatisk fordi hun var redd, fordi det var det hun var vant til. Hun prøvde å si til seg selv «Ikke tenk på det, bare skriv», fordi for henne så var det viktig å skrive om det hun ville, selv om det ikke alltid kunne bli publisert.

Inne på Rådhuskvartalet var det pyntet med kulturelle tepper.
 Foto: Amina Johansson

Inne på Rådhuskvartalet var det pyntet med kulturelle tepper. Foto: Amina Johansson

Ekhtesari leste på persisk fra diktboken sin «Hun er ikke kvinne», og hadde en norsk oversetter. Det hun skriver handler ikke bare om problemer hun har gjennomgått selv, men problemer som flere land og enkelt personer går igjennom.

Klokken 17 startet Friby-arrangementet på Rådhuskvartalet i Kristiansand 2. mai. «De glemte konfliktene/At hjertet ditt ikke sitter der det skal» var tittelen på arrangementet. Tittelen er hentet fra «Lukta av svart», som er fra diktsamlingen til Ali Hayder, tidligere Friby-forfatter, og en av deltakerne. På arrangementet leste Hayder fra «Lukta av svart» og han hadde også med seg en oversetter.

Ali Hayder leser fra diktboken sin «Lukta av svart», og står med norsk oversetter.
 Foto: Amina Johansson

Ali Hayder leser fra diktboken sin «Lukta av svart», og står med norsk oversetter. Foto: Amina Johansson

-For å være ærlig, så hadde jeg aldri hørt om ytringsfrihet før jeg kom til Norge, innrømmer Ali Hayder til publikumet på Friby. Han forteller at han vokste opp i et land med diktatur der det ikke var ytringsfrihet. Å oppleve ytringsfrihet, og å leve fritt, kommer ikke til deg med engang. Han beskriver at han måtte vende seg til muligheten til å være fri til å skrive hva han ville. Men nå har han forstått hva frihet betyr og hvordan han kan bruke det her i Norge. Nå kan han skrive om mange temaer han ikke klarte å skrive om før.
-Dette er min opplevelse her i Norge, forteller Hayder.

-Å skrive dikt blir som en del av livet, forteller han.
Han forteller at etter en stund, så blir diktskriving en del av deg, skriving blir din venn. Tekster blir som en dialog mellom deg og diktet du skriver.

Espen Halvorsen, koordinator for Friby
 Foto: Amina Johansson

Espen Halvorsen, koordinator for Friby Foto: Amina Johansson

Espen Halvorsen er koordinator for Friby.
-Friby er en del av en organisasjon der vi forplikter oss som en by som er med i dette programmet til å ta imot et menneske som er forfulgt på grunn av sitt yrke, forteller Halvorsen.
Halvorsen sin oppgave er å ta imot kandidater som kommunen inviterer, og gi de muligheter til å fortsette med arbeidet sitt som de ikke kunne gjennomføre i hjemlandet, forteller Halvorsen.
Halvorsen forteller at i mange av disse landene så er det ikke populært å kritisere noe som er kulturelt betinget. Halvorsen mener at Norge og nordmenn aldri kan få nok kultur, og at mange av de som kommer til Norge har mye kompetanse til å fortelle og lære oss.

Det var dans og musikk på arrangementet.
 Foto: Amina Johansson

Det var dans og musikk på arrangementet. Foto: Amina Johansson

Halvorsen forteller at nordmenn ofte glemmer hvor godt vi har det.
-Vi har det best i verden, og vi glemmer veldig ofte hvor godt vi har det. Det at vi bare kan gå rett ut og poste noe på Facebook uten å bli forfulgt, si akkurat hva vi mener, vi kan stå offentlig å kritisere statsministeren, kongen, kritisere samfunnsspørsmål, og være helt trygge på at det går helt fint. Folk gjør det hele tiden, forteller han.

Han forteller at vi har levd i en hverdag hvor vi tror ytringsfrihet og demokrati er normalt.
-Det er ikke normalen, og vi har mye å lære om hvor godt vi egentlig har det som demokrati. Vi kan levere en stemmeseddel når det er valg, men det er utrolig mange land der det ikke er en selvfølge.

Terje Skjerdal, professor i journalistikk på NLA Høgskolen.
 Foto: Amina Johansson

Terje Skjerdal, professor i journalistikk på NLA Høgskolen. Foto: Amina Johansson

Terje Skjerdal er professor i journalistikk på NLA Høgskolen, og han forteller at det er naturlig å ha et fokus på ytringsfrihet og pressefrihet.
-Vi prøver å løfte fram ulike land der det er en utfordrende situasjon og mangel på ytringsfrihet for journalister, forteller Skjerdal.
Han forteller at nordmenn ofte ikke er klar over hvor privilegerte vi er som lever i et land som har pressefrihet, så derfor er Demokrati-uka og Friby viktig. For da kan vi få innblikk i en helt annen hverdag og verden hvor det er press på kunstnere og journalister som ikke har samme ytringsfrihet som Norge.
-Friby er med på å skape innsyn i dette, avslutter han.

Demokrati-uka

Demokrati-uka er satt sammen av partnerskapet bak Europakonferansen. Demokrati-uka sitt formål er å fremme demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter i Norge og internasjonalt. Dette gjør de gjennom møter, kunst og kunstopplevelser og samtaler. Et av arrangementet var Friby, som ble holdt 2. mai.

Friby

Friby-arrangementet er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum Sørlandet, Kristiansand folkebibliotek, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, Demokratiuka i Kristiansand, Agder fylkeskommune og Stemmene Kunst- og Teaterverksted. https://www.kristiansander.no/demokratiuka/arrangementer/at-hjertet-ditt-ikke-sitter-der-det-skal

Nøkkelord

#Byen vår.Vis flere