Klargjør siden...
Sørnett

Åpen om det meste for de fleste

Mange legger ut om sine problemene for alle vennene en har på facebook. Ensomhet og en bestemt type menneske kan være grunnen mener gestaltterapeut Åse Gudrun Thortveit.

Mange legger ut om sine problemene for alle vennene en har på facebook. Ensomhet og en bestemt type menneske kan være grunnen mener gestaltterapeut Åse Gudrun Thortveit.

På facebook er det mange som deler private og intime detaljer om seg selv. Ensomhet kan være en av grunnene mener Gestaltterapeut Åse Gudrun Thortveit.

Publisert:

Over 2 millioner nordmenn har sin egen facebook-profil. Hvordan de blir brukt varierer i stor grad. Noen poster ting når de har opplevd noe positivt og gøy, mens andre har lav terskel for å dele sine mest private og intime tanker når de har opplevd noe trist eller leit.

- Det sitter mange ensomme folk der ute, og de ønsker å bli hørt og sett, forteller gestaltterapaut Åse Gudrun Thortveit.

Selv synes hun ikke noe om å legge ut veldig private ting på internett og tror kanskje ikke alle er klar over hvor langt det de publiserer kan nå.

- Ikke alle tenker over at alle kan lese det man legger ut på facebook.com når man sitter alene foran dataskjermen, fortsetter hun.

Hun poengterer at konseptet å dele private detaljer med folk som kanskje ikke interesserer seg, ikke er noe vi kun finner på sosiale medier.  De som deler for mye  om seg selv finner vi også i det virkelige liv, og Thortveit forteller at det er en spesiell type menneske som deler intime detaljer om seg selv til folk som kanskje ikke bryr seg.

- De som føler det er ok å publisere mye privat om seg selv er nok de samme som er mer åpen om seg selv til vanlig, sier hun.

Unødvendig å klage

Jørgen Lie Kjøndal er student på Mediehøgskolen Gimlekollen. Han er en av de som ikke poster private og negative statuser på facebook, han føler det er unødvendig.

- Å poste negative statuser en sjelden gang er greit, men dersom noen klager flere ganger i uka på facebook er ikke det så veldig interessant å lese, sier han.

Seks til 7 timer hver dag er Kjøndal pålogget på facebook, i løpet av den tiden føler han ikke at han trenger å få innblikk i de mest private tankene og hendelsene til folk. Kjøndal tror de som klager på statusene sine leter etter sympati og at de ikke har så mange de kan henvende seg til direkte.

[img43239_2LS]

- Kanskje de ikke har så mange å snakke med og dermed legger ut om problemene sine til de 300-400 vennene en har på facebook, mener han.

Falskt bilde

Han legger til at det er vanskelig å dømme de som legger ut om privatlivet sitt siden man ikke kan vite hvordan de tenker.  Selv kan han legge ut negative statuser på facebook dersom favorittfotballaget gjør det dårlig, men har han en dårlig dag eller er i dårlig humør velger han å ikke poste noe i det hele tatt.

Men hvorfor legger de fleste av oss ut positive ting om oss selv, de kuleste eller fineste bildene eller vi forteller når vi har gjort noe ekstraordinært? Skryter vi av oss selv og er det galt?

- Man ønsker at folk skal ha et godt bilde av oss, at folk skal se positivt på en, men det er nok ikke det som gjenspeiler virkeligheten. Det er kanskje en måte å bli godtatt på, sier Kjøndal.