Sørnett

Betaler dyrt for allergivennlig mat

Mens glutenallergikere som har fått diagnosen cøliaki får 23.000 kroner i året til matstøtte, må andre glutenallergikere punge ut fra egen lomme.

Publisert:

Glutenfri mathylleGlutenallergikere med diagnosen cøliaki har rett på 1.928 kroner i måneden fra NAV, for å kjøpe glutenfri mat. Dette blir over 23.000 kroner i året. Men antallet som ikke tåler gluten er langt større enn de med diagnosen cøliaki.

Cøliakere kan få beinskjørhet, vekttap, astma og en rekke plager. Langt vanligere er å være glutenintolerant. Denne diagnosegruppen har ikke like store kroppslige reaksjoner, men reagerer så kraftig at de må ha dyre, glutenfrie alternativer for å fungere godt.

Hilde Fjukstad fra Kristiansand er glutenintolerant. Hun må spise glutenfri mat for å unngå plager som oppblåst mage, fordøyelsesplager og utslett. Hun merker en klar økonomisk forskjell etter at hun begynte å kjøpe glutenfrie matvarer.

- Glutenfri mat er opptil dobbelt så dyrt som matvarer med gluten. Hvis man er flink til å lage mat fra bunn av, trenger det ikke å bli så dyrt. Men hvis jeg skal kjøpe ferdigprodukter som brød og ferdigmat, vil det bli merkbart dyrere, sier Fjukstad.

 

Flere med diagnosen

Det blir antatt at ca 1-2 prosent av befolkningen i Norge har cøliaki. Dette tilsvarer rundt 100.000 personer. Fra 2000 til 2008 ble antallet nordmenn med diagnosen cøliaki doblet fra 6.200 til 12.824. Støtteutbetalinger til disse kostet skattebetalerne 267 millioner kroner i 2008.

Det er grunn til å tro at den voldsomme økningen i antall diagnostisere har fortsatt. Det samme gjelder utbetalingene.

- Dette er et resultat av at leger gjør oss oppmerksomme på sykdommen, sier Ruth Sandring ved Norsk Cøliakiforbund.

Den siste uken har Sørnett prøvd å få oppdatert statistikk fra NAV. Det har ikke vært mulig å verken få oversikt over antall personer med cøliaki-diagnose eller en oversikt over utbetalinger til gruppen etter 2008.

- På grunn av kodinger klarer vi ikke skaffe tallene til veie, forklarer

I snitt har antallet med cøliaki-diagnosen økt med 818 personer årlig fra 2000 til 2008. Dermed skulle rundt 17.700 nordmenn i dag ha diagnosen cøliaki. Med dagens satser for matstøtte tilsvarer dette rundt 410 millioner kroner utbetalt til cøliakere årlig.

 

Ønsker stønad til glutenintolerante

Charlotte Therese Bèrènos forteller at Norsk Cøliakiforening i Oslo jobber for å lage en avtale med NAV, slik at også glutenintolerante enklere skal få stønad og kan få råd til å kjøpe glutenfri mat. Når dette skal bli avklart, er fortsatt usikkert.

Når Sørnett prøver å få Nav sentralt i Oslo til å forklare stønadene, ble vi henvist til rådgiver for NAV forvaltning i Buskerud, Håvard Saude. Han sier imidlertid at glutenintolerante også kan få innvilget samme stønad som cøliakere. Men for å få dette, må fastlegen gi diagnosen.

- Det er ganske strenge restriksjoner for å få stønad ved glutenintoleranse. Det er viktig at plagene ikke kan forbedres med piller, men med diett, sier Saude. Han nevner også at personer med glutenintoleranse som skal søke om stønad fra NAV, må bli syke ved inntak av gluten.

- Det holder ikke å bli litt oppblåst i magen for å få diagnosen glutenintolerant, tilføyer Saude.

 

Dette er helt ny informasjon for Fjukstad, og mener at dette burde blitt mer opplyst i media.

- Mange glutenintolerante vet ikke at de kan søke støtte til glutenfri mat, men det er veldig flott at de også får stønad, jubler Fjukstad.