Klargjør siden...
Sørnett

Brystkreft på nett

UTEN HÅR: Maren Berge (24) viste vennene på Facebook hvordan hun så ut da hun gikk på cellegift. FOTO:Geir Willy Haugen

UTEN HÅR: Maren Berge (24) viste vennene på Facebook hvordan hun så ut da hun gikk på cellegift. FOTO:Geir Willy Haugen

Da Maren Berge (24) fikk brystkreft i 2009 brukte hun Internett til å finne mer informasjon og komme i kontakt med kvinner i lignende situasjon.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vlmgNMjUUyI[/youtube]

Ordet «brystkreft» gir 93 600 treff på søkemotoren Google, og den engelske varianten «breast cancer» gir hele 79 millioner treff. Det florerer av informasjon om ulike diagnoser på internett.

I 2009 brukte nordmenn i gjennomsnitt 36% av tiden på Internett til å søke opp fakta og bakgrunnsstoff. Hvor mange som har brukt Internett til å lese om spesifikke sykdommer vites dessverre ikke.
 

 

Internett naturlig valg

- Internett er en så naturlig del av livet mitt at hvorfor skulle jeg ikke søke etter informasjon om brystkreft når jeg fikk diagnosen? Sier Berge spørrende.

Nordmenn i alderen 16-34 år bruker i snitt to timer på Internett hver dag.

- Jeg fikk diagnosen på en fredag, og skulle opereres på mandagen. Jeg og en venninne brukte hele helgen på å søke på Internett for å finne ut om dette var riktige operasjonen for meg, om det fantes noen alternativ.

- Vi leitet etter bilder også, for å finne ut hvordan jeg ville komme til å se ut, heldigvis var det ikke så mye av dette.

Kan ikke stole på alt

Maren Berge tror det er noe god informasjon å finne, men at det er vanskelig å vite hva man kan stole på.
- Jeg stoler mest på informasjonen jeg finner på Foreningen for brystkreftopererte sine nettsider. Resten av det jeg finner bruker jeg heller til å komme på spørsmål som jeg stiller til kirurgen, forteller hun.

I Norge finnes det 167 pasientforeninger med hjemmesider der man kan finne nyttig informasjon om de ulike sykdommene eller funksjonshemmingene.

 

Ville bruke nettet til noe positivt Maren Berge har brukt nettstedet Facebook til å oppdatere venner om prosessen gjennom brystkreftoperasjonen.

- Jeg ville gjøre noe positivt ut av situasjonen, forteller hun, derfor hadde vi en fotoseanse da jeg fjernet håret i forbindelse med cellegiften jeg gikk på.
Bildene som ble tatt la Berge ut i et album på Facebook for at venner skulle få se.

- Jeg er også med i en gruppe for unge brystkreftrammede. Her er det bare de som har fått diagnosen som får tilgang. Vi stiller hverandre spørsmål og deler erfaringer. Mange av dem har jeg også blitt gode venninner med, og vi treffes innimellom.

70 % av nordmenn mellom 16 og 24 år er innom et nettsamfun en gjennomsnittlig dag, av dem mellom 25 og 44 år er 40% innom. Tallene har steget i en bratt kurve siden 2006, noe som viser at nettsamfunn blir en økende del av nordmenns hverdagsliv.

Kilder: Tallene om Internettbruk er hentet fra rapporten “Norsk mediebarometer 2009”