Sørnett

Lettere å være i rute om våren

Sofonian Aranos (58) er nettopp ferdig med lunsjen og klar for å fortsette arbeidsdagen.
 Foto: Aleksander Velde

Sofonian Aranos (58) er nettopp ferdig med lunsjen og klar for å fortsette arbeidsdagen. Foto: Aleksander Velde

Det er ikke bare blomster og sommerfugler som er glade for årstiden. Også bussjåfører og passasjerer som slipper å vente på forsinkede busser i kaldt snøvær.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2023 kl 10:50

- Det er mye som forsinker oss, hovedproblemet er trafikk og lyskryss, det er veldig uforutsigbart. Noen ganger blir vi også forsinket når mange skal på, det tar litt tid å scanne billettene. Jeg merker stor forskjell om sommeren, vi er mye mer forsinket om vinteren, forteller Sofianos fornøyd.

I januar 2023 meldte Sørnett om at forsinkede busser preger Kristiansand, da kom det frem at vinterføret førte til en vanskeligere hverdag på veien. I den anledning har vi igjen vært i dialog med AKT for å finne ut av om punktligheten har økt etter vårens inntog.
Ifølge statistikk fra AKTs sanntidssystemer er bussene mindre forsinket nå enn hva de var i vinter, opplyser Steinar Moberg Bjorøy, fagleder for IT/drift i AKT.

f.v. Eirik Trøen (23), Sigurd Wedde (23) og Nikolai Myrsve (22) studerer økonomi og administrasjon sammen. De plages ikke av forsinkede busser
 Foto: Aleksander Velde

f.v. Eirik Trøen (23), Sigurd Wedde (23) og Nikolai Myrsve (22) studerer økonomi og administrasjon sammen. De plages ikke av forsinkede busser Foto: Aleksander Velde

Eirik Trøen (23), Sigurd Wedde (23) og Nikolai Myrsve (22) forteller om en ganske enkel hverdag når det kommer til buss, likevel har de et ønske.

- Vi bor i sentrum, så da er det ganske greit siden så mange busser går derfra og opp til UiA. Likevel ser vi jo på tabellen at bussene ofte kommer litt senere. Hovedproblemet for våres del er egentlig prisene, det er litt stivt som student og det hadde ikke gjort noe om det var litt billigere, sier Nikolai med et lurt smil om munnen.

- Kollektivtilbudet er generelt ganske dårlig hvis man skal litt utenfor sentrum, der bør det skjer noe, men vi reiser jo stort sett mellom UiA og Kvadraturen så vi merker ikke så mye til det, forteller guttene unisont.

f.v. Yelva Myhre (17) og Tiril Skaugerud (17) har en lang vei til skolen. De er fornøyde med at bussene er punktligere på denne tiden av året.
 Foto: Aleksander Velde

f.v. Yelva Myhre (17) og Tiril Skaugerud (17) har en lang vei til skolen. De er fornøyde med at bussene er punktligere på denne tiden av året. Foto: Aleksander Velde

Videregåendeelevene Tiril Skaugerud (17) og Yelva Myhre (17) kan fortelle om en hverdag som inneholder en lengre avstand med buss enn for de fleste studenter i Kristiansand, de pendler nemlig fra Evje.

- Vi bruker bussen hver dag, den er ofte rundt 5 minutter forsinket, men det har hendt at jeg har ventet i over 30
minutter og
- Vi merker stor forskjell mellom vinteren og nå, det er noe helt annet. Det er stort sett om vinteren den er mest forsinket. Vi synes prisene gjerne kunne vært lavere, men det er fortsatt billigere enn om vi skulle ha kjørt.

Moberg Bjorøy forteller om en hverdag med punktlighet i fokus
- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre punktligheten til bussene, det er forskjellige tiltak som kan gjøres.

Sondre Moberg Bjorøy
 Foto: Aleksander Velde

Sondre Moberg Bjorøy Foto: Aleksander Velde


På Bjørndalssletta er det bygget et lengre akselerasjonsfelt for bussen slik at den lettere kan komme seg ut i trafikken igjen. I tillegg på linje 12 – Justvik/Jærnesheia er det en egen vei med bom som kun busser kan kjøre gjennom, og det sørger for at bussene ikke blir påvirket av biltrafikken der.

- Vi har dialog med de ansvarlige for utviklingen av infrastruktur sånn at vi kan komme med forslag som sikrer våres interesser og dermed fører til at vi kan tilby et bedre kollektivtilbud.
- I Kristiansandsområdet (Kristiansand og Vennesla) er det rett i underkant av 50.000 påstigninger hver dag. Det er vi fornøyde med siden vi nå ligger over det vi gjorde før pandemien, forteller Steinar.

Spiser appelsin for en hyggeligere hverdag

- Det viktigste som bussjåfør er å være blid, jeg spiser masse appelsin for å få nok C-vitamin, forteller Sofonias fornøyd, mens han spiser appelsin og oppfordrer unge til å gjøre det samme.

Nyheter Vis flere

Flere trekker seg fra politikken
Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.