Sørnett

Filosofipub:

- Vi har godt av å prate mer med hverandre

Engasjerte gjester i gode diskusjoner.
 Foto: Casper Klubben

Engasjerte gjester i gode diskusjoner. Foto: Casper Klubben

På semesterets siste filosofipub var det bra oppmøte på Håndverkeren, der temaet for kvelden var arkitektur. På hvilken måte kan filosofi og arkitektur gå hånd i hånd?

Publisert:

- Det handler ikke om å finne det riktige svaret, men å lufte tankene sine

André Knudsen mener at arkitektur påvirker alle og det er viktig for han at man opplever arkitektur og byrom, samtidig som man reflekterer over det man ser og hvordan man opplever det.

André Knudsen.
 Foto: Privat

André Knudsen. Foto: Privat


- Jeg mener at alle skal ha rett til å mene noe om bygdeomgivelsene sine, uansett om man er arkitekt eller ikke. Når det gjelder arkitektur og by så ønsker man jo å skape noen reaksjoner, enten negative eller positive reaksjoner, men helst positive.

Han sier det er viktig at man bygger steder og bygg som kan få folk til å reflektere, snakke og mene noe om det, og grave litt i seg selv om hva man synes om det.

- Selvrefleksjonen synes jeg er viktig i filosofien. Vi kan ikke bare godta alt. Det er viktig å kritisere, men samtidig også viktig å løfte opp.

- Arkitektur og filosofi holdes ofte litt hver for seg

Det ble delt ut ark med spørsmål for å skape gøye samtaler blant de forskjellige bordene.
 Foto: Casper Klubben

Det ble delt ut ark med spørsmål for å skape gøye samtaler blant de forskjellige bordene. Foto: Casper Klubben

- Arrangementet var veldig spennende og informativt, og det ble tatt inn flere gode sider av debatten, sier arkitektur-historiker Markus Sandnes.

Han mener at arkitektur påvirker et helt samfunn og alle menneskene som lever i det, og sier at det er essensielt å stille filosofi og arkitektur sammen for at man skal kunne lage gode rom der mennesker trives.

- Det var mange gode samtaler og dette er en veldig god plattform hvor man kan møte ulike mennesker med ulike synspunkter, og bygger dialog og forståelse med hverandre.

- Har vært veldig spennende

Dagfinn Ullestad. Bildet er tatt i en tidligere sammenheng.
 Foto: Anastacia Ortega Sørum

Dagfinn Ullestad. Bildet er tatt i en tidligere sammenheng. Foto: Anastacia Ortega Sørum

- Filosofipuben startet i juni i fjor, så den har vært i et år. Det sier livsveileder i Human-Etiske Forbund i Agder, Dagfinn Ullestad. Han forteller videre at de arrangerer filosofipuben fire ganger i semesteret.

- Tidligere har det vært en filosofikafé litt sånn sporadisk, men dette er et forsøk på å ha et litt mer fast konsept. Det gjør vi i samarbeid med utestedet Håndverkeren.

Ullestad forteller at de tidligere har hatt litt forskjellige temaer som lykke, kjærlighet, demokrati, ritualer og stoisisme.