Sørnett

- Det er jo bare å google «cheap cannabis»

Pressefoto: Lars Teigen

Pressefoto: Lars Teigen

Under pandemien har Tolletaten opplevd en ekstrem økning av smugling av narkotika via post, og dette har resultert i at de har et enormt etterslep

Publisert:

En av oppgavene til Tollvesenet er å beskytte befolkningen mot både falske legemidler, sendinger av narkotika og kontrollere våpen via post. Under pandemien forteller kontorsjef i Tolletaten, Lars Teigen, at de har hatt mange funn med narkotika som blir sendt via post fra utlandet til Norge.

De må gjøre utplukk av posten basert på hvilke land de tror er mest aktuelle for dem. Per dags dato ligger det på rundt 70 beslag av narkotika per dag. Vanligvis er det amfetamin, extasy og MDMA de pleier å finne mest av, men antall beslag av cannabis og cannabisfrø har økt i pandemien. Han forteller at det er sendinger mellom privatpersoner, men at det er mest kjøp fra nettsider som selger narkotika for en billig penge.

        «Det er jo bare å google «cheap cannabis»»

 

Teigen mener det er en så stor økning via post siden det ikke går fly fra utlandet, og fordi ingen tørr å krysse grensene med bil. Han forteller at de også overleverer mange uåpnede enkeltsendinger som sendes innenlands til politiet dersom en hund gjør markering.

[img207328_2RM]

Kommunikasjonsdirektør for Posten, Elisabeth Gjølme, sier at de er opptatte av at post ikke skal være en kanal for narkotikahandel, og at de samarbeider godt med Tolletaten og tilrettelegger for deres arbeid. Hun sier også at det har økt med antall pakker fra netthandel under pandemien – i hovedsak innenlands.

Utfallet av denne pågangen har resultert i at arbeidslasten hos Tolletaten er blitt så stor at de har fått et kapasitetsproblem.

-   Vi har fått mye å gjøre og henger med et enormt etterslep, sier Teigen.

 

Han forklarer at siden de må følge myndighetens smittevernstiltak med redusert bemanning og god avstand så har de et enormt etterslep siden de har alt for mye å gjøre. Han sier de ligger veldig etter på papirarbeidet siden de jobber med redusert bemanning.

Teigen avslutter med at de fortsatt har en god og hyppig kontroll, men ikke med full styrke.