Sørnett

- Dette er alt for dyrt

Anne Veronika Dahl (t.v.) og Lovise Brurok. Foto: Elisabet Drøsdal

Anne Veronika Dahl (t.v.) og Lovise Brurok. Foto: Elisabet Drøsdal

- Nattbussprisene på lørdager er alt for høye. Bussen burde nesten vært billigere sent om kvelden og natta, enn midt på dagen.

Publisert:

Klokken slår 24 en lørdags kveld. Det er nok en kveld på byen som står for tur for mange ungdommer, for å møte andre, være sosial og ha det gøy. Men ikke lenge etter midnatt har allerede bussene med ordinære priser sine siste avganger, før de stive nattbussprisene tar over.

Skal du reise i én sone, som er én kommune, koster det 95 kroner. Prisen gjelder uansett hvor du skal av. Skal man reise i 2 soner, altså videre til nabokommunene Songdalen, Søgne eller Vennesla, må man ut med 115 kroner.

Venninnene Anne Veronika Dahl og Lovise Brurok mener dette er alt for dyrt.

- Det burde være priser avhengig av hvor langt du skal. Hvis noen kun skal over broa, fordi det er tryggere enn å gå, må de betale like mye som noen som skal helt til endestoppet, sier Dahl oppgitt.

 

Venninnen Lovise er enig, og sier at det å gå en tur på dagen kan man ha godt av, men om natta er det enda viktigere å være trygg.

- Bussen burde nesten vært billigere sent om kvelden og natta, enn midt på dagen. Også hadde det vært bedre om nattbussene startet en time senere i stedet, kl. 02.00, slik at man fikk vært med ut på byen og i tillegg komme seg trygt og billig hjem.

Administrerende direktør i AKT, Siv Wiken, forteller at det er økonomiske prioriteringer som forårsaker de stive prisene.

[img175612_2RM]

- Nattbussen er ikke et av de tilskuddsbaserte tilbudene i Agder. Den kjøres av selskapene helt kommersielt, de bestemmer billettprisene. Dette skjer utenfor AKT sin produksjon. Grunnen til dette er at hver eneste reise er subsidiert med offentlige tilskudd, som er valgt å bruke på skole, arbeid og fritidsreiser. Derfor kan man ikke bruke kortene til AKT på nattbussene, pengene går rett til busselskapet som kjører.

Hun sier også at hun forstår at det kan være utrygt å gå hjem alene fra byen sent om kvelden, og skulle selv gjerne ønske at det var et billigere tilbud.

Men er det egentlig utrygt å gå hjem alene fra byen?
Leder i forebyggende avsnitt i politiet, Grete Pedersen, mener at det ikke er utrygt å gå hjem alene.
- Det skal gå greit. Når det først skjer noe, er det midt i byen hvor ungdommene fester og holder på. Men det kan være lurt å ta følge med noen uansett.
Pedersen har noen tips til deg som skal gå hjem fra byen:


  • Er du veldig full, gå sammen med noen eller ta buss/taxi.

  • Pass på hverandre!

  • Som kvinne bør man gå i gater som er opplyste, ikke gå gjennom mørke områder.

  • Kanskje ikke ha på headset med musikken på fullt. Du bør følge litt med rundt deg.

  • Husk at hvis du er full, er du ikke like oppmerksom.