Sørnett

Dette er Sørlandets beste bøker

Sterke kandidater til Sørlandets litteraturpris. Nominasjonen vil foregå på Biblioteket Kristiansand. Foto: Elina Hjønnevåg

Sterke kandidater til Sørlandets litteraturpris. Nominasjonen vil foregå på Biblioteket Kristiansand. Foto: Elina Hjønnevåg

De nominerte til Sørlandets litteraturpris tar oss med fra Grønland til New York, fra år 1293 til dagens klimapolitikk.

Publisert:

Juryen har nominert tre skjønnlitterære verk og tre sakprosabøker. Det deles ut én pris i hver klasse. På fredag stiller de utvalgte opp på Kristiansands folkebibliotek og vil fortelle om bøkene sine sammen med Fredrik Wandrup.

Skjønnlitteraturens nominerte
Tore Kvæven som har skrevet boken Når landet mørknar, tar oss tilbake til år 1293 i det norrøne samfunnet på Grønland. Juryen beskriver verket som en stor leseropplevelse, hvor menneskets avhengighet av naturen er mesterlig beskrevet, og dyrenes liv er fortalt slik at vi lever oss inn i hodet til en utmagret isbjørn og en truet hvalross.

Barnets datter, skrevet av Øystein Lønn blir beskrevet som en nytelse av juryen. Antydningens mester tar oss med på en reise tilbake til 1800-tallet. Her er mye som skal forstås gjennom antydninger og blikk.

Tine-Jarmila Sir er en ny frisk stemme som fortjener å bli hørt, mener juryen. Hvis handler om overgrep mot barn. Dette er dikt som er vanskelige å lese. Ikke fordi de er kryptiske, hemmelighetsfulle eller setter store krav krav til lesernes kunnskaper, men fordi de gjør vondt, forklarer juryen.

Sakprosas nominerte
Siv Ringdal viser oss ord og bilder fra Agder og New York. På høye hæler i Amerika, tar oss tilbake til etterkrigsårene, fra pietistiske og nøysomme forhold på Sørlandet til et liv hvor det var lov til å pynte seg, kjøpe moteklær og danse, forteller juryen.

Politikeren Ole Colbjørnsen hadde en stor betydning i Norge, men har nærmest vært glemt. Juryen mener at forfatteren Helge Røed, med boken Ola Tiltak har gjort en strålende jobb med å nøste opp denne historien.

Mens andre land i Europa kan vise til betydelig nedgang i miljøutslipp, står Norge for en økning. Det svarte skriftet. Vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i klimapolitikken, av Eivind Trædal, er en velskrevet debattbok om det viktigste spørsmålet i vår tid, informerer juryen.

Vi kommer tilbake med dekning av nominasjonen på fredag.

Prisutdeling foregår på Kristiansand folkebibliotek den 26. april.