Sørnett

- Eldre må trene mer

Geir Torstensen. FOTO: Lena Verås Eriksen.

Geir Torstensen. FOTO: Lena Verås Eriksen.

Å holde eldre i fysisk aktivitet lengst mulig er nyttig både for den enkelte og samfunnet. Det kommer frem i Kristiansands kommuneplan for idrett og friluftsliv. Allikevel er det få konkrete tilbud kommunen kan vise til som vil bidra til å få de eldre i aktivitet i den nye fireårsplanen.

Publisert:

-  Det er viktig å få de eldre ut og få dem i bevegelse. Vi vil prøve å tilrettelegge bedre. De eldre er som regel glad i å være ute, men idrettshaller er åpne for alle, også for eldre, sier leder i kulturstyret Abdullhai Mohamed Alason.

I kveld skal det legges frem rapport om å tilrettelegge til mer trening for eldre. Geir Thorstensen, leder i idrettsrådet mener at fysisk aktivitet veldig viktig for å få en god alderdom. Man har en befolkningsvekst og det blir flere eldre de neste ti årene. De neste genererasjonene vil være vant til å trene innendørs, derfor må kommunen legge bedre til rette for dette. De vil stille de samme kravene når de er pensjonister.

I fireårsplanen til idrett og friluft legges det lite vekt på å tilrettelegge trening til eldre i treningssenterer. Thorstensen mener at kommunen legger vekt på å bygge nye flotte idrettsanlegg, men dette er for å tilfredsstille den betydelige befolkningsveksten i Kristiansand.

-   Man burde legge mer til rette for eldre i treningsanleggene. Aquarama kan bli et fantastisk prosjekt om det legges vekt på godt voksne mennesker. Det burde være billigere tilbud på trening og rette åpningstider, men dette kommer ikke frem i fireårsplanen, sier Thorstensen.

Abdullhai Mohamed Alason tror ikke dette er tilfelle. Det blir ikke nødvendigvis slik at de eldre bare vil trene inne, det er bare antydninger. Samfunnet er i endring, men det er ikke sikkert at de eldre vil sette mindre pris på å ta en tur i naturen.

[img27573_2LS]

Selv om kommuneplanen tar hensyn til eldre er ikke Alason fornøyd med planen.

-   Man kan aldri si at man er fornøyd. Så lenge det finnes en eldre person som ikke får tilbud om trening, får informasjon eller tips om et tilbud har vi ikke gjort en god nok jobb.

Anni Storeng fra Vågsbygd er aktiv og trener tre ganger i uken hos Kristiansand Sportssenter. Hun mener at trening er viktig for eldre. Om ikke hun hadde trent, hadde hun nok bare sittet hjemme og kjedet seg.

-  Jeg tror det er veldig viktig å få eldre inn i treningsstudioer. Spesielt om vinteren. Da er det glatt på veien, og mange eldre kan ha problemer med å komme seg ut, sier Storeng.