Sørnett

Elever står overfor valg for framtiden

Julie Christiansen (17) Foto: Charlotte Mathiesen

Julie Christiansen (17) Foto: Charlotte Mathiesen

1. mars er søknadsfristen for å søke om plass på videregående. Redaktør i skoleavisen på Kristiansand Katedralskole Gimle, Julie Christiansen (17), tror det kan være avgjørende for tiendeklassinger på ungdomsskoler å komme på åpen dag før de velger.

Publisert:

- På åpen dag får man et inntrykk av skolen, og man får muligheten til å prate med andre elever og lærere. Man har tilgang til mye mer informasjon ved å møte til åpen dag, enn ved å lese om de ulike videregående skolene på deres nettsider, forteller Christiansen.

Skoleavis-redaktøren var selv på åpen dag da hun skulle ta valget om hvor hun skulle begynne på videregående.

- Jeg var interessert i en del forskjellige linjer og besøkte derfor flere skoler på åpen dag. Denne skolen hadde det programfaget jeg hadde mest lyst på, i tillegg fikk jeg et veldig bra inntrykk av de lærerne jeg snakket med på åpen dag. Skolen er veldig fin og åpen, også kjente jeg flere som skulle begynne her, så da ble det denne skolen.

[img201025_2LF]

Ikke alle vet om åpen dag

Elevene Ahmed Alrifi (18), Thomas Smith (17) og Dan Gabrielsen (19) går på salg og service linja på KKG. De har sammen startet en ungdomsbedrift som de viser fram på åpen dag.

[img201025_3LF]

- Ingen av oss visste om åpen dag da vi skulle begynne på videregående, men jeg tror de som kommer her i dag får mye utbytte av det, forteller Gabrielsen.

Både Alrifi og Gabrielsen begynte på andre linjer når de begynte på videregående, men byttet senere til salg og service i håp om at det skulle passe bedre til deres interesser.

- Jeg valgte å bytte til denne linja fordi det er en snarvei for det jeg har lyst til å holde på med videre etter videregående, sier Alrifi.

- For min del er det veldig kult at vi har fått muligheten til å starte en ungdomsbedrift, det har gitt oss mulighet til å reflektere rundt hvordan en bedrift blir satt opp, hvordan det fungerer økonomisk, og hvordan vi skal nå ut til målgruppen. Så er det veldig mye utbytte i det å lage stand, og jeg tror det er veldig gøy for de som kommer og ser på, som kan se hva vi gjør på denne linjen, hva vi har gjort og fått til, forteller Gabrielsen.

[img201025_4LF]

Ungdomsskoleelevene Fredrik Birkeland (14) og Malin Stedal (14) er to av mange som kom på åpen dag på KKG for å undersøke skolen og linjene.

- Jeg kom for å se hva som tilbys her av linjer og fag. Jeg er veldig interessert i koding og mediefag, så denne skolen vil nok være relevant for meg, forklarer Birkeland.

[img201025_5RF]

Stedal forteller at hun allerede tar språket kinesisk på KKG, og at det er noe hun ønsker å fortsette med.

- Jeg er jo kjent med skolen, noe som er en fordel. Jeg er også veldig interessert i matte og naturfag, og de har et veldig godt opplegg for de fagene her på denne skolen.

Stedal avslutter med å fortelle at hun i morgen drar på åpen dag på Vågsbygd videregående, for der tilbyr de teater, noe hun også er veldig interessert i.

Et bredt utvalg programfag 

Avdelingsleder for fremmedspråk og VG1ST, Tim Hope, står ved inngangene til skolen og tar imot de besøkende med et bredt smil. Det myldrer av mennesker i den åpne kafeteriaen hvor Hope og flere av hans kollegaer gir ut informasjon og snakker med de som har kommet på åpen dag.

[img201025_6LS]

- Jeg syns alltid åpen dag er kjempespennende, så dette har vi gledet oss til uhyre lenge. Vi har rigget med piler, skilt og bannere, og når jeg ser at alt kommer på plass med at lyktene er tent, kaffen er klar og folk strømmer på er det veldig gøy, forteller Hope.

[img201025_7RM]

Hope forteller at skolen har åpen dag for å vise fram skolen og det brede utvalget av programfag.

- Vi inviterer hele Kristiansand til å komme å se på den fine skolen vi har, men så ser vi at det stort sett er elever i 10. klasse og deres foreldre som kommer nå, fordi de er spente på hva de skal velge til høsten når de skal til videregående.

"Fordi vi er så store har vi muligheten til å tilby et bredt utvalg programområder, med flere fag innenfor de programområdene"

- Det er utrolig godt oppmøte i dag, mye folk, både her på fellesplassen, og i klasserommene, så det er jeg veldig glad for, avslutter Hope.

[img201025_8LF]

 Ungdomsskoleeleven Susanne Iversen (14) har tatt med foreldrene Elin Iversen (45) og John Iversen (50) på åpen dag. Hun har lyst til å bli frisør men er interessert i alternativene rundt det å kombinere fag, noe foreldrene Elin og John Iversen også syns er viktig å undersøke.

[img201025_9RS]

- Jeg syns det er kjempespennende å høre litt om de ulike linjene og hvordan det kan være mulig å kanskje kombinere linjene, for eksempel idrett og frisør, begge noe Susanne er interessert i, så muligheten for å kombinere de er noe som er viktig å få snakket med lærerne om, forteller Elin Iversen.

Susanne Iversen forteller at hun i utgangspunktet er interessert i å begynne på Tangen videregående, men at hun har kommet på åpen dag på KKG for å undersøke alle alternativene.

- Jeg har lyst til å bli frisør etter videregående, men jeg er veldig glad i idrett også.

Elin Iversen legger til at de i morgen drar på åpen dag på Tangen videregående, og at datteren så må ta et valg mellom Tangen og KKG, da det er de to skolene som tilbyr de relevante fagene for Susannes interesser og ønsker.

- Valget mitt tar jeg ut ifra hva jeg har mest lyst til, hvor vennene mine begynner kommer ikke til å påvirke det valget, forteller Susanne Iversen.

[img201025_10LF]

Venninnene Helle Tange Jensen (16) og Nora Elen Larsen (16) var på åpen dag i fjor, og går nå på innovatør linja på KKG.

[img201025_11LM]

- Jeg syns åpen dag var veldig lærerikt og jeg fikk muligheten til å utforske hva som kunne være interessant for meg, og hva som ville være lurt å ta av fag og linjer i forhold til hva du liker. Jeg hadde med foreldrene mine, og det tror jeg var veldig lurt for da fikk jeg hjelp til å spørre om ting og tang man fort kan glemme, forteller Jensen.

For Jensen og Larsen var det i stor grad venner som avgjorde valget om skole når de i fjor skulle bestemme seg, men valget om å gå innovatør linja kom senere.

"Vi på innovatør linja skal på klassetur i tredjeklasse, noe jeg ikke hadde fått mulighet til å bli med på dersom jeg hadde blitt på studiespesialisering" Nora Larsen.

- De fleste av mine venner skulle gå her, i tillegg har søsteren min gått her og fortalt at dette er en bra skole, forteller Jensen.

- Jeg og har en storebror som går her, i tillegg til mange venner som skulle starte her, så da var det naturlig for min del å velge denne skolen. Innovatør linja hadde ikke startet enda når vi skulle velge linje i fjor, så da valgte vi studiespesialisering, men byttet senere til innovatør linja når vi fikk vite om den, forklarer Larsen.