Sørnett

- En mann med solid kunstkompetanse har gitt Kristiansand en diger elefant i gave

Debatten ble ledet av Vidar Udjus (t.v) , politisk redaktør i Fædrelandsvennen, og i debattpanelet deltok styreleder i SKMU, Jan Vincents Johannessen, kunsthistoriker og kunstkritiker Frida Forsgren, kunstner Per Fronth, Rødt-politiker Halvor Fjermeros og kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad.

Debatten ble ledet av Vidar Udjus (t.v) , politisk redaktør i Fædrelandsvennen, og i debattpanelet deltok styreleder i SKMU, Jan Vincents Johannessen, kunsthistoriker og kunstkritiker Frida Forsgren, kunstner Per Fronth, Rødt-politiker Halvor Fjermeros og kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad.

Det var ikke vanskelig å se at panelet hadde mange ulike synspunkter om hva som er viktigst. Er innsiden eller utsiden som teller?

Publisert:

200 mennesker kom til Kick nattklubb og scene tirsdag kveld for å høre på diskusjonen om byggingen av siloanlegget som snart skal bli omgjort til et kunstmuseum.

Destinasjon, turistattraksjon, utsiktspunkt eller bare kunst?
Meningene i panelet er absolutt mest spredt når det kommer til hva kunstsiloen skal bety for Kristiansand.
Kunsthistoriker og kunstkritiker Frida Forsgren har tro på at dette kan bli skandinavisk kjent på grunn av kunsten.

-Det er veldig spesielt at en så anerkjent person som har et så godt øye for kunst, ønsker å gi bort en hel kunstsamling.

Karen Kristine Blågestad er kulturredaktør i Fædrelandsvennen, og støtter Forsgren. - En mann med solid kunstkompetanse har gitt Kristiansand en diger elefant i gave, sier hun.

Når kunstinnholdet er så bra, er det mange som reagerer på at det ansettes en direktør som ikke har peiling på kunst. Frida Forsgren er skeptisk til Reidar Fuglestad, og forteller at hun selv venter på at det skal komme en som har hjerte i kunsten. Reidar Fuglestad har i mange år har jobbet for severdigheten Dyreparken. Han legger ikke skjul på at han ikke kan noe om kunst, men sier han håper å lære på veien. Frida Forsgren mener det ikke er godt nok, og frykter Kunstsiloen også skal bli en turistattraksjon med Fuglestad i førersetet.

 

Debattleder og politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus spør Fuglestad hva som kommer til å bli viktigst for siloen, og svaret kommer kjapt.
- Kunst. Og en felles kantine, humrer han.

Udjus spør om ikke det er viktig å ha en toppleder som bedre enn noen annen i landet har vist evnen til å markedsføre sin attraksjon.
Rødt-politiker Halvor Fjermeros mener vi må legge fra oss det fluffy snakket om destinasjon.
- Nå snakker vi om kunst. Kunst handler om kritikk av det bestående system.

Kunstner Per Fronth mener tvert imot det er bra å kalle det en destinasjon, og forteller om egne besøk til ulike destinasjoner innen kunstverden. Han viser til Metropolitan museum og Museum of Modern Art i New York, som også er kunstdestinasjoner folk fra hele verden reiser til.

-Der opplever de den frie kunsten som står fritt på veggene og blir presentert. Det er et faktum, sier Fronth, som tror at dette er noe vi kan få til også i Kristiansand.

Kulturredaktør Blågestad er enig dette, men sier at vi må beholde fokuset på kunsten og snakke mindre om restauranten med fin utsikt, for det er det mange byer som har.

Det er finansmannen Nicolai Tangen som har gitt den store kunstgaven til Kristiansand kommune. Den omfatter 1100 norske kunstverk, i tillegg til at han gir støtte til nye innkjøp bidrag til byggingen av museumsbygningen. Gaven kom med noen få betingelser. Blant annet at han skulle få være med i juryen som skulle bestemme hvor det nye kunstmuseet skal ligge. Valget falt på den gamle siloen, som nå skal fylles med kunst, skal både kulturskolen, Ungdomskilden og et senter for ung teaterkunst i nærheten av Kilden. Slik vil vi få alt samlet på ett sted!

En økning
Jan Vincents Johannessen, styreleder i SKMU, mener at
- 90 til 95 prosent av personer i Norge er ikke opptatt av kunst. De ser etter hva som matcher gardinene og sofaen.

Emma Lind sitter i kulturstyret for venstre og er kulturforsker. Hun reagerer på uttalelsen fra Vincents, og ble nødt til å se om dette stemmer.
- Man vet ikke konkrete prosenter, men Museums Norge rapporterer fra 2015 at det var over 11 millioner besøkende. Dette er en økning fra tidligere. Det er 78 % enkeltbesøk, og dette sier mye om mulighetene til å få etablert et slags forankring, at folk kommer tilbake igjen. Hun mener en burde fokusere på at folk faktisk bruker det. Ikke som et engangsbesøk, men som et sted å være på.