Sørnett

Flere russebiler enn vanlig i årets tog

Det blir mange biler, høy musikk og masse glad russ i årets russetog i Kristiansand. Foto: pbase.com

Det blir mange biler, høy musikk og masse glad russ i årets russetog i Kristiansand. Foto: pbase.com

Som alltid stiller russen med et eget tog i årets borgertog på 17. mai, og i år er det flere biler enn årene før som får være med å vise seg frem. Men det er usikkerhet rundt sikkerheten.

Publisert:

Alle kan være med

Etter en måned med fest avsluttes russefeiringen for avgangselevene i Kristiansand på nasjonaldagen. Noe av det siste de kan være med på er russetoget bakerst i borgertoget.

- Det er mange biler som skal være med i år, flere enn tidligere, avslører russepresident ved Kristiansand Katedralskole Gimle, Synne Vatne Tønnesen.

Men det er ikke noen konkurranse om hvilke biler som får delta. Hvem som helst kunne nemlig sende inn søknad til 17. mai-komiteen. Dersom bilen din er russegodkjent, EU-godkjent og har edru sjåfør samt edrue vakter kan hvem som helst være med.

- Jeg tror det er nytt i år, sier Synne.

Som sagt må det være edrue, ikke russ, som går vakt ved bilene. Men russepresidenten er ikke sikker på om det skal være to eller fire.

- Vi har vært i møte med bystyret og politiet, og de sier forskjellige ting. Politiet sier det må være fire vakter mens bystyret sier to.

[img127588_2LM]

- Vi er usikre
Pangea 2015 er en av russebilene som har meldt seg på i russetoget. Nestleder på bilen Murtaza Mukhtar forteller at heller ikke de er 100 prosent sikre på hvor mange vakter de må ha.

- Det er to eller fire. Jeg tror det er to foran og to bak, eller så er det bare to bak. Jeg er litt usikker, forklarer Murtaza som også sier at det ikke er noe problem å skaffe vakter.

- Det er ikke noe pes. Det er alltid noen som stiller opp.

Utover det så lover han mye musikk og god stemning i toget.

- Vi har et nok så godt anlegg som vi fyrer opp. Også løper vi rundt bilen og hopper, danser og deler ut russekort til de som vil ha, før vi møter resten av russen på Odderøya, sier Murtaza.

Fire vakter er riktig
Siden det hersket slik usikkerhet rundt antall vakter kontaktet Sørnett Vidar Lynnæs, leder for 17. mai-komiteen. Han sendte oss reglementet og der står svaret klart og tydelig i punkt fem.

5. Kjøretøy større en personbil og samtlige russebiler skal ha edrue personer som vakt ved hvert forhjul og bakhjul. Alle vakter skal være utstyrt med refleksvester og møter samtidig med kjøretøy for kontroll på Tangen. Frist for oppmøte på tangen er kl. 14:30.

Hver russebil trenger altså fire vakter.

- Slik var det også i fjor, så dette er ikke nytt. Men det er flere biler som har meldt seg på i år, forklarer Lynnæs.

- Vi krever bare at de sender en søknad til kommunens hjemmeside, men den fristen er nå gått ut, fortsetter han.

Ordensjef ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen, var ikke tilgjengelig for en kommentar da Sørnett prøvde å kontakte han.

[img127588_3LM]

Kun biler og musikk
Andre steder rundt om i landet er det vanlig at russen har noen humoristiske innslag i toget. I form av for eksempel samfunnskritikk eller ironiske meldinger på plakater. Dette blir ikke å se i Kristiansand.

- Vi har ikke avtalt noe slik, sier Synne Vatne Tønnesen.

- Men folk kan forvente seg mange biler, mye musikk og glad russ, avslutter russepresidenten.

Så får vi håper de får med seg at det er fire vakter som er det riktige svaret!