Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Ing-Mari Røed jobber med konfirmantene i Grim kirke. FOTO: Daniel Skutle Ulloa
Både Den norske kirken og human etisk forbund i Vest-Agder merker at de har en god del konfirmanter i år, likevel finnes det også de som ikke konfirmerer seg i det hele tatt.
daniel ulloa
Publisert: 07.04.2016 kl 13:39
- Egentlig så synes jeg at det burde være en dialog mellom konfirmanten og barna før en eventuell konfirmasjon. Jeg har opplevd tidligere der vi har hatt ungdommer som ikke har hatt lyst til å være her i det hele tatt. Da tenker jeg det beste kanskje er å vente til et år senere, slik at vedkommende kan få lov til å reflektere litt mer over valget. Man må huske på at disse ungdommene fortsatt ikke helt voksne enda. Men jeg synes likevel at man kan markere at ungdommen går inn i en ny fase i livet med noe annet, for eksempel en bedre middag med familien, sier Ing-Mari Røed som er menighetspedagog i Grim kirke.
- Hadde du akseptert at dine egne barn hadde konfirmert seg borgerlig?
- Jeg kan ikke si det er noe jeg hadde likt, da ville jeg heller at de skulle stått over konfirmasjonen. Det finnes andre ting man kan finne på for å markere en slik dag. Personlig synes jeg det blir litt feil når barnet allerede er døpt i kirken, for så å
konfirmere seg borgerlig. Jeg motsier meg nok litt her, men måtte nok tatt noen runder med meg selv om de hadde sagt det. Heldigvis valgte de kirken, legger Ing-Mari til.
Tror penger kan være noe av årsaken
[img141343_2RS]
Nils Terje Andersen jobber som sokneprest i Vågsbygd kirke, han tror økonomi er en av årsakene til at stadig flere velger å ikke konfirmere seg.
- Det synes jeg er veldig trist. Det er så mange familier som tror at alt må være så stort og dyrt. De tror nærmest at man må servere gjestene en tre-retters meny, og det er ikke sant. Det er flere familier som gir barna muligheten til å velge mellom en fest eller gave, fordi begge deler vil få for høye kostnader. Derfor synes jeg det er trist. Jeg synes det er fint med et ritualet rundt den tiden i ungdommen, der man får muligheten til å si noen fine ting om vedkommende som skal konfirmere seg. Snakke om livet man har hatt til nå, og om fremtiden.
Ungdommen må få lov til å bestemme selv
Vibeke Lauritsen, som er organisasjonssekretær i det human etiske forbundet i Vest-Agder, mener det er ene og alene ungdommen selv som bestemmer om vedkommende vil stå eller ikke.
[img141343_3RS]
- Jeg tenker at det er helt greit. Det er noe de må få bestemme selv. Jeg var faktisk en av veldig få 80-tallet som valgte å ikke konfirmere meg i det hele tatt. På en måte så er det litt trist også. Dette er en dag hvor man skal markere at barna
begynner å bli voksen. Vi human etikere setter jo mennesket i sentrum. På en sånn dag, så er det jo akkurat det ungdommen skal være i. Ting trenger ikke å være så høytidelig, man kan gi gaver og ha det koselig uten noen form for seremoni.
Det viktigste er at man viser barnet sitt at man bryr seg og gir jenta eller gutten litt ekstra oppmerksomhet denne dagen.
Er du enig i at man bør konfirmere seg? stem under her.
[poll id="188"]
Føler de har tatt konfirmasjonen litt i fra oss
I radiointervjuet under, kan du høre hva Ing-Mari Røed og Nils Terje Andersen mener om ungdommene som velger borgerlig konfirmasjon. Røed sier blant annet at hun føler at det human etiske forbundet har tatt konfirmasjonen litt i fra dem. Dette svarte Lauritsen når jeg spurte henne om dette var en kristen tradisjon.
- Dette er på ingen måte en kristen tradisjon. At man feirer at en ungdom blir til voksen gjør man i nesten alle religioner. Det eneste som er ulikt er hvordan ritualene gjennomføres.