Sørnett

Har ikke personalarmer

Ingen av studentene Sørnett snakket med har skaffet seg voldsalarmer. F.v. med klokken: Ingrid Ringdal (19), Terje Fredriksen (22), Tina Øksnevad (21), Charlotte Presttun (20) og Mari Lokna (20). Foto: Lena Rustan Fidjestad

Ingen av studentene Sørnett snakket med har skaffet seg voldsalarmer. F.v. med klokken: Ingrid Ringdal (19), Terje Fredriksen (22), Tina Øksnevad (21), Charlotte Presttun (20) og Mari Lokna (20). Foto: Lena Rustan Fidjestad

Ingen av de mange studentene Sørnett snakket med har skaffet seg personalarmer. To av jentene kan derimot fortelle om ubehagelige situasjoner.

Publisert:

- Hæ, hva er det? svarer Tina Øksnevad når hun blir spurt om hun har forsvarsspray eller personalarm.

Hun er en av flere Sørnett snakker med på UiA som lurer på det. Av de om lag femti unge jentene vi spør, er det ingen som har verken forsvarsspray eller personalarm. Det til tross for at assisterende butikksjef ved "Enklere liv", Bodil Kristiansen, har merket en økning i salg av personalarmer i løpet av sommeren.

Ubehagelige episoder

Både Øksnevad og venninnen Mari Lokna har opplevd ubehagelige episoder, hvor de skulle ønske de hadde en personalarm tilgjengelig.

- En gang var det en mann i frakk som fulgte etter meg. Han virket veldig spesiell, og gjemte seg bak en tilhenger da jeg snudde meg og kikket mot ham. Jeg gikk fortere, og fortere, men han økte takten. Da ble jeg redd og ringte min søster. Heldigvis gikk det bra, forteller Øksnevad.

Lokna hadde en ubehagelig opplevelse en gang hun tok taxi i Bergen.

- Sjåføren slo ikke på takstameteret da jeg satt meg inn i bilen. I tillegg snakket han om, på en måte jeg opplevde som truende, at han kjente meg igjen fra en tidligere taxitur. Det var ekkelt, grøsser hun.

Et par av jentene forteller at de pleier å gå hjem alene etter byen.

Ønsker alarm

- Det er rart hvordan jeg er redd når jeg går hjem alene i mørket når jeg er edru, mens når jeg er beruset tenker jeg ikke over det, sier Ingrid Ringdal.

Jentene som sitter rundt bordet med Tina Øksnevad uttrykker at de ønsker å kjøpe en slik alarm, etter de får forklart hvordan den fungerer. Charlotte Presttun er likevel litt skeptisk.

- Jeg liker å tenke at jeg ikke trenger en slik, for jeg vil tenke at jeg ikke er en av dem som blir overfalt, sier hun.

Kan virke forebyggende

- En slik alarm kan virke forebyggende mot en potensiell overgriper ved at den vekker oppmerksomhet. Samtidig er det positivt om den bidrar til å gjøre at jenter føler seg tryggere, sier politibetjent Miriam Høgetveit.

Hun vil derimot ikke uttale seg om hun vil anbefale en slik alarm, og mener det er en vurderingssak opp til hver enkelt om den bidrar til trygghet.