Sørnett

Skyhøye priser for overnatting under Palmesus

Det er ingen reguleringer for å leie ut privat. Derfor kan utleiere minst doble prisen for utleien når det er mange som skal komme til Kristiansand under Palmesus.

Publisert:

- Det er litt teit at man må være en større gjeng som drar for at det ikke skal være så veldig dyrt med soveplass. Eller at jeg må være avhengig at man kjenner noen jeg kan sove hos.

- Hvis jeg ikke finner noe billigere, må siste utvei være å sove i bilen, forteller Mikael.
 Foto: Kamilla Haugen

- Hvis jeg ikke finner noe billigere, må siste utvei være å sove i bilen, forteller Mikael. Foto: Kamilla Haugen

Mikael Nakjem er en av mange som synes utleieprisene er veldig høye hos de som leier ut privat og hoteller. Han sier han har sett på hoteller, leiligheter og hørt med bekjente om de har soveplass, eller om de kjenner noen som leier ut til en billigere penge.

- Det er jo teit å ha det så dyrt når man vil ha inn flere folk, jeg skjønner jo at hoteller og utleiere skal tjene inn noen ekstra tusen på den helgen. Da kan de ta de prisene de vil, man får jo leiet ut til folk uansett.

Mikael avslutter med å si

- Dette er jo synd for de som har veldig lyst, men ikke har lyst å bruke 15 000kr på en helg bare for å bo, utenom festivalen.

Urovekkende priser

Et eksempel fra airbnb om hvor mye prisene kan gå opp under Palmesus
 Foto: Kamilla Haugen

Et eksempel fra airbnb om hvor mye prisene kan gå opp under Palmesus Foto: Kamilla Haugen

Vi i Sørnett ville se hvordan prisen steg fra en vanlig helg i slutten av mai og hvordan prisen var under Palmesus. Som man ser i dette tilfelle seksdobles prisen under Palmesus. Det er ingen reguleringer som sier at man ikke kan prise det sånn, men det er fortsatt en voldsom prisvekst.

Det handler om tilbud og etterspørsel

Det er ikke noe nytt at prisen stiger hvis mange trenger et produkt. I dette tilfellet er det flere tusen som reiser ned til Kristiansand for å se på Palmesus og dette vet markedet. Vi fikk komme i kontakt med Kristian Kvaale som leier ut sin leilighet på Airbnb.

Han forklarer det at prisene bestemmer seg ut i fra tilbud og etterspørsel, derfor vil mange sette opp prisen.

- Under en stor festival som lokker tusenvis av folk blir hotell fort fullt, og da er det leiligheter de må se på. Det er hvorfor prisen blir så høy, alternativet er telt og det vil veldig få.

Kristian Kvaale leier ut leiligheten sin på airbnb.
 Foto: Privat

Kristian Kvaale leier ut leiligheten sin på airbnb. Foto: Privat

Han forteller videre at for å fastsette prisen sin så ser han på prisene på andre hotell i byen, og andre leiligheter. Siden han har leilighet i kvadraturen som er veldig nært festivalplassen så vil prisen gå opp, kontra et sted lengre vekk, men prisen blir tatt i betraktning til hva markedet er.

- Hva ligger leiligheten din ut på under Palmesus kontra en annen sommerdag?

- Prisen under Palmesushelga dobler seg veldig, vil jeg si. Så en vanlig natt i en sommermåned ligger på omkring 2500 kroner per døgn. Under Palmesus blir det da nesten 5000 kroner per døgn.

Ønsker at markedet kan ta en rettferdig pris

Det har blitt en stor prisvekst hos hoteller og private utleiere under Palmesus. Erik Riis Jacobsen som er driftssjef for Palmesus, vil gjerne at markedet kan ta en rettferdig pris som lønner både utleier og de som kjøper tjenesten.

Erik Riis Jacobsen er driftssjef på Palmesus, og har blant annet ansvar for overnatting.
 Foto: Kamilla Haugen

Erik Riis Jacobsen er driftssjef på Palmesus, og har blant annet ansvar for overnatting. Foto: Kamilla Haugen

- Vi ser jo at hotell og utleiepriser har eksplodert i pris og det er noe vi aktivt prøver å jobbe imot.

Han forteller videre at tidligere har hotellpriser holdt seg greie, men etter pandemien har det vært en stor prisvekst. Grunnen til dette er at når det var reiseforbud var man nødt til å reise nasjonalt. Dermed var det en økning i markedet for et sted å bo i Kristiansand. Men nå ser man at prisene går bittelitt ned.

Rimeligere løsning

For første gang i år har Palmesus åpnet for at man kan ta med eget telt på camp plassen, for en mye billigere pris. Dette tipser Erik at de som skal på Palmesus burde benytte seg av dette.

Han presiserer til slutt at han ønsker at det skal være lønnsomt å drive utleie under Palmesus, men gjerne at man skal fastsette pris på en bærekraftig måte som lønner seg på lengre sikt. Det vil si at det burde være priser som oppleves rettferdig.