Sørnett

Hvordan finne mening i livet?

I serien Exit følger vi fire menn i Oslos finansverden som finner mening i livet ved følelsen av absolutt libertinisme. De har alt som kan kjøpes for penger, i tillegg til flotte familier og høy status i samfunnet, så hvorfor er de ikke lykkelige?

Publisert:

Rike finansmenn er langt i fra de eneste som sliter med å finne mening i livet i dagens samfunn. Et stadig økende antall med “vanlige” mennesker sliter med akkurat det samme.

Jeg satt meg ned for å diskuterte blant annet dette temaet med psykolog Sondre Risholm Liverød på hans kontor ved DPS Solvang, avdeling for voksenpsykologi. Men vi var også innom flere andre temaer, noen mer relevante enn andre.

Han driver til vanlig sin egen podcast, Sinnsyn der han snakker med folk fra en rekke forskjellige bakgrunner og livssyn, og ønsker å formidle psykologi på en praktisk og anvendelig måte. I tillegg lager han en podcast i samarbeid med Rune Tobiassen som heter Pastoren og Psykologen. De diskuterer ofte religiøse spørsmål og de store spørsmålene i livet fra to vidt forskjellige ståsteder. Han har også skrevet flere bøker, hvorav den siste heter Psykologens Journal (2018), som han selv beskriver som en intellektuell dagbok og er et prosjekt han har jobbet på i over 10 år. I boken oppsøker han mennesker med helt forskjellige livssyn for å få flere perspektiver på blant annet meningen med livet og døden.

Risholm Liverød gjør det klart at han ikke har noen fasit på hvordan man finner mening og at det er forskjellig fra person til person, men at det det ser ut til at det å skape noe pleier å gi folk en sans av mening.

Vi snakket også om hvordan allegoriske fortellinger som ikke nødvendigvis trenger å være sann, men kan ha en enorm evne til å bringe sammen grupper av mennesker, og når du ser på religioner på den måten så kan det være med å gi ikke-religiøse personer et nytt perspektiv på  religion.

NB: Forsidebildet er tatt fra Psykologens Journal

Fotograf Tom Knudsen

Podcast: