Sørnett

Hvordan livssynet forandret livet

Judith Randle var oppvokst religiøs, men var lite troende, inntil hun ble eldre. FOTO: privat

Judith Randle var oppvokst religiøs, men var lite troende, inntil hun ble eldre. FOTO: privat

I England har mange valgt å gå vekk fra religionen, men Judith Randle har funnet støtte i det kristne livssynet.

Publisert:

Europa har blitt mer sekularisert enn noen sinne de siste årene, som gjør at færre velger å tro eller praktisere en religion. Men for noen, kan det å finne tilbake til religionen redde liv. Dette kan Judith Randle (59) fra England fortelle oss alt om. Randle var ikke alltid troende, og det tok mange år før hun valgte å gi kristendommen en sjanse.

Var ikke troende

Var du vokst opp i en religiøs familie, eller fant du religionen selv?

- Jeg var ikke spesielt troende før, og var ikke oppvokst sånn heller. Da jeg var yngre var jeg litt av en «party-jente», jeg trodde ikke at Gud eksisterte, og hadde noen fortalt meg for bare noen år siden at jeg skulle bli religiøs, hadde jeg begynt å le, forteller hun fra sitt hjem i London over telefonen.

- Det var ikke før jeg ble eldre at jeg ble mer tolerant overfor religion, forklarer hun senere.

The Guardian forteller at flere velger å være "ikke religiøse". I 2016 er det nå flere som ikke tilhører en bestemt religion enn de som er religiøse - de ikke religiøse var 48 prosent av befolkningen.  Mens mange konverterer fra et religiøst livssyn til et mer sekulært livssyn, har Randle følgt en annen vei.

Hva fikk deg til å bli troende?

Randle tar seg tid til å tenke på hva hun vil si, før hun går videre.

-  Det var ikke noe spesielt som skjedde, men jeg gikk gjennom en mørk tid i livet mitt som førte til at jeg begynte å lure på hva meningen med livet var. Jeg følte selv at jeg ikke hadde noen grunn til å eksistere, og jeg ville bare vite sannheten, svarer hun.

Sannheten? Hvilken sannhet?

- Jeg ville ha sannheten om hva min mening med livet var. Jeg var desperat for å gi det en mening, fordi jeg følte meg tom innvendig. Det kom også til punktet at jeg ikke klarte å sosialisere eller være rundt mennesker, fordi jeg følte meg så verdiløs, sier hun med et sukk.

- Det var rundt denne tiden jeg følte at det var på tide å utforske religionen, men jeg hadde ikke stor interesse for det. Det var ikke før en bekjent av meg, som er en prest, inviterte meg til en gudstjeneste. Jeg gikk med lave forventninger, men ble positivt overrasket over det han fortalte. Jeg tror det var den dagen jeg innså at det kanskje var noe sannhet til kristendommen og Bibelen. Religionen ble som en slags trøst for meg, og det spilte en stor rolle for å kurere min depresjon og andre avhengigheter, forklarer hun senere.

Kristendommen forandret henne

Så du tenker at kristendommen reddet deg fra et mørkt liv?

- Selvfølgelig! Nå har jeg endelig klart å få meg en leilighet og en jobb jeg trives i, og selv om jeg ikke tjener allverdens, har jeg nok til å klare meg dag til dag. Jeg har til og med begynt å elske å være med mennesker og sosialisere, uansett livssyn. Jeg tror ikke jeg hadde forandret meg så mye om jeg ikke var mer åpen til det kristne livssynet og funnet støtte i det kristne miljøet, forteller hun med en positiv stemme.

Hvordan forandret religionen livet ditt?

-  På mange måter ble livet annerledes, jeg begynte først og fremst å drikke mindre og ble mer spirituell. Jeg har en vane om å lese litt i Bibelen hver dag, og ber alltid når noen jeg kjenner trenger det, eller for meg selv. På mange måter har jeg også blitt mer ansvarsfull, sier hun senere.

[img169980_2RM]

Videre forteller hun at religionen inspirerte hun også til å gi mer når hun kunne, og hjelpe til i den graden hun hadde mulighet. Hun forteller at hennes livssyn skal hjelpe andre, og når hun endelig var på beina, adopterte hun et barn.

- Det var mange som tvilte på meg da jeg kom med denne avgjørelsen. Det ble også vanskelig da det forholdet jeg var i på den tiden tok slutt, men alt har ordnet seg. Datteren min har nå blitt voksen og har flyttet for seg selv for å ta en utdanning i psykologi. Jeg vil tro jeg gjorde en ok jobb i å oppdra henne, forteller en stolt mor.

Religiøs mor, ateist datter

Oppdro du datteren din religiøs?

- Jeg gjorde det, men hun har selv erklært seg som ateist. Jeg ble litt satt ut i begynnelsen, men jeg respekterer hennes syn. Jeg trodde heller ikke på noen Gud da jeg var på hennes alder, og jeg mener hun selv bestemmer hva hun vil tro på. Det er hennes liv, og de fleste er jo ikke religiøse i England, mener Randle.

Det er tydelig at Randle synes selv hun har blitt en helt annen person etter religionen, og selv om hun mistet mange venner, fant hun mange nye. Hun stiller et positivt lys på religionen sin, selv i et miljø som blir mer sekularisert.

- Jeg antar at Gud hadde andre planer for meg enn det livet jeg hadde i 20-årene. Jeg har gjort mye for å forandre meg selv, men jeg hadde nok aldri holdt meg til det om jeg ikke hadde religionen å lene meg på, konkluderer Randle fra London.

Ønsker du å lese mer om hvordan livssynet påvirker en ung kvinne fra Malaysia i hverdagen? Du kan lese mer om denne saken HER