Sørnett

Jobber på Skagen Pub:

-Jeg må jobbe for at økonomien skal gå rundt

Halvor Ekeland tjener til livets opphold i baren på Skagen Pub. Foto: Åsmund Clausen

Halvor Ekeland tjener til livets opphold i baren på Skagen Pub. Foto: Åsmund Clausen

Tall presentert av SSB viser at to av tre fulltidsstudenter jobber ved siden av studiene.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2023 kl 14:18

En av disse er Halvor Westergård Han studerer økonomi på UiA. I tillegg jobber han på Skagen Pub.

-Skagen er jo en pub som har lange åpningstider. Dersom jeg jobber til stengetid er jeg ikke hjemme før klokken tre på natten. Det er jo ikke ideelt når man har forelesning neste morgen, forteller Westergård.

Han legger ikke skjul på at deltidsjobben går ut over studiene.

-Jeg skulle veldig gjerne kunnet bruke all tid og energi på studiene, men det går ikke. Jeg må jobbe for at økonomien skal gå rundt, slår Westergård fast.

Ifølge undersøkelsen til SSB bruker studenter med deltidsjobb tre timer mindre på studiene enn de som ikke jobber. Studenter med deltidsjobb bruker i gjennomsnitt 50 timer i uka på studier og jobb.

Sortingsrepresentant for Høyre, Kari-Anne Jønnes, sitter i utdannings- og forskingskomiteen. Hun er bekymret for at studentene i Norge får så lite penger at de ser seg nødt til å ta opp forbrukslån eller pådra seg kredittkortgjeld. Hun synes det er viktig å sikre studenter penger på kort sikt.

-Høyre foreslo i statsbudsjettet å tilby studentene opp til 40.000 kroner mer i året gjennom et frivillig studielån, på toppen av dagens studiestøtte. Dette er en rask og effektiv måte å sikre at studenten først og fremst kan fokusere på studiene og ikke økonomiske bekymringer. Jeg håper regjeringen vil vurdere dette ved første anledning, sier hun.

Lise Selnes, som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, er også medlem i utdannings- og forskningskomiteen. Hun sier at det skal være mulig å være fulltidsstudent, men at jobb ved siden av studier også er en god erfaring.

-Det å være heltidsstudent er i seg selv en fulltidsjobb, og det er viktig for Arbeiderpartiet at det skal være rom for å være nettopp student i studietiden. Samtidig gir en deltidsjobb også god læring og ikke minst et bedre økonomisk handlingsrom, sier hun, men legger til; - Deltidsjobben skal allikevel ikke ta bort fokus fra studielivet.

Styreleder i SiA, Studentsamskipnaden i Agder, Jakob Mæland, synes at studiestøtten burde økes.

-Vi er en forkjemper, både lokalt og nasjonalt, for at man skal øke studiestøtten, slik at studenter skal kunne leve like godt som andre i samfunnet. Med økte priser på stort sett alt i samfunnet, ser vi at det blir vanskelig å opprettholde den samme levestandarden, sier han

Han forteller videre at han er fornøyd med arbeidet SiA gjør for å ta vare på studentene sine.

-Vi tilbyr økonomisk hjelp og har blant de laveste husleiene i Norge på studentboliger. Vi prøver å ikke øke prisene like mye som vi kunne i forhold til konsumprisindeksen.

Nettopp de lave husleiene er noe studenter etterspør. I høst hadde de rekordhøye søkertall til studentboliger, og Mæland tror dette skyldes at studenter ønsker å spare penger der de kan.

-Vi måtte til slutt gå ut og si at vi anbefaler studentene å søke etter private boliger også, for vi hadde rett og slett ikke nok studentboliger.

Han forklarer også at dette får problemer for andre frivillige studentorganisasjoner.

-Vi ser at når studentene må jobbe mer, så demper det engasjementet i frivilligheten. Dette synes vi er veldig dumt, forteller han.

Halvor Westergård på Skagen Pub, er enig i det Jakob Mæland forteller.

-Jeg skulle helst sett at jeg kunne vært engasjert i forskjellige studentorganisasjoner, men det går ikke. Jeg er nødt til å prioritere studier og få økonomien til å gå rundt.

Nøkkelord