Sørnett

Jobber for å gjøre cricket stort i Norge

Rahmatullah Maroof utfører et kontrollert skudd Foto: Øyvind Ludvigsen

Rahmatullah Maroof utfører et kontrollert skudd Foto: Øyvind Ludvigsen

Cricket er ikke den mest populære sporten i Norge, men på Hisøy, utenfor Arendal er engasjementet stort.

Publisert:

En lørdags ettermiddag befinner det seg et titalls mennesker i forskjellige aldre på en cricket-treningsøkt i Hisøyhallen, utenfor Arendal. Dette er noen av utøverne fra Hisøy ILs cricketklubb som utøver en sport som betyr mye for dem.

[img203357_2RM]

Hisøy IL cricket har flere målsettinger som de ønsker å nå. Først og fremst ønsker de å fremme idretten i Norge, og spesielt i Agder. Klubben vil blant annet forsøke å etablere cricket i lokale skoler slik at barn blir kjent med sporten gjennom læreplan. De ønsker også å fremme idretten for kvinner i regionen. De ønsker å tilby en sport for alle, uavhengig av nasjonalitet, etnisitet eller kjønn.

Et initiativ som utviklet et nytt miljø
Sudhanshu Shekhar Pandey (46) fra India, har rollen som lagleder i cricketklubben, og jobber til daglig som overingeniør (Principal engineer) i firmaet National Oilwell Varco. Han forteller om sitt engasjement og lidenskap til sporten, og hvordan cricket har etablert seg siden han kom til Agder.

Min ambisjon er at vi klarer å produsere spillere som blir gode nok for å representere landet sitt.

-Jeg er ikke en så veldig god spiller, men jeg har stor interesse for cricket. Så når jeg kom hit, og ikke fant noe crickettilbud eller muligheter, så begynte jeg å kontakte folk rundt for å høre om det var noen som ville være med å spille. Så for 7-8 år siden, var vi kanskje en 3-4 spillere som begynte å spille litt. Med tiden begynte vi å finne flere spillere fra universitet, UiA Grimstad. Jeg la også merke til at det var flere asylmottak i nærområdet, så jeg kontaktet en del der og fant flere innvandrere som elsker cricket. Så det bygget seg rett og slett opp med flere og flere medlemmer etter hvert.

Lovende spillere
-I starten handlet det bare om å spille for moro skyld, men jeg så et potensiale, og da begynte vi å bli mer seriøse når vi trente. Etter hvert tok jeg kontakt med Arendal kommune for støtte til treningsplasser (innendørshaller samt fotballbaner). Vi ble en del av Hisøy IL og registrerte oss som en klubb under Norges cricketforbund, slik at vi kunne gjøre mer ut av laget og danne et tilbud slik at vi kunne begynne å spille i nasjonal serie.

Per dags dato er det ca. 30 medlemmer i cricketklubben. Laget har fått registrert seg i nasjonal serie og skal spille i 4. divisjon kommende sesong. Det blir deres andre sesong i nasjonal liga, etter at de ble seriemestere i 5. divisjon forrige sesong. Sudhanshu oppdaget tidlig et potensial i gjengen, og har ambisjonene klare for videre spill i serien.

- Min ambisjon er at vi klarer å produsere spillere som blir gode nok for å representere landet sitt, og kanskje nå enda lengre enn det også. Som klubb har vi gjort det bra når vi startet i 5. divisjon. Vi ble den første klubben som representerte Sørlandet på nasjonalt nivå, og der klarte vi å vinne serien på første forsøk.

Ingen sponsorer
Selv om laget har levert gode resultater på det sportslige, så sliter de med budsjettet. Støtten har vært lav fra kommunen og andre potensielle bidragsytere. Sudhanshu omtaler dette som hovedproblemet til cricketklubben.

-Selv om vi har en veldig lovende og talentfull gruppe med spillere og mye potensiale til å klatre høyere på nasjonalt nivå, har vi et problem med å finansiere turene våre til kampene. Et annet problem er at vi ikke får tak i noen sponsorer. I løpet av fjoråret søkte vi etter sponsorer hos omkring 70 forskjellige bedrifter, men ingen av de vi søkte hos var villige til å sponse oss. Den eneste finansielle støtten vi har mottatt er fra Arendal Kommune. Ettersom vi ble seriemestere i fjor, så håper vi at folk legger merke til potensialet vårt, og at kanskje noen bedrifter kan bli interessert i å støtte oss i framtiden.

En sport som betyr alt
Adnan Shnwarei på 20 år er en av de mange engasjerte cricketspillerne på Hisøy. Han er bosatt på Grimstad, og er helsefagarbeiderlærling der. På vegne av gruppa forteller han hva cricket betyr for dem

- Vi spiller cricket, fordi vi som et lag ønsker å komme på nasjonalt nivå. Vi er masse ungdommer med forskjellige nasjonaliteter, som gjerne bare vil spille cricket. Vi har alle spilt litt forskjellige andre typer idrett, men cricket er noe som er helt spesielt for oss. Vi har spilt det hele livet.

Adnan er fra Afghanistan og forteller om fortiden sin med cricket. Han minnes tilbake til tiden på sitt gamle bosted der han spilte cricket hele barndommen sin. Cricket betyr alt, forteller han.

[img203357_3RF]

Et ønske som både Adnan og Sudhanshu drar fram, er behovet for en ordentlig cricketbane i Agder-regionen. Det er god cricketaktivitet i området, men regionen mangler treningsfasiliteter og bane for kampspill. da blir det også vanskelig og rekruttere og organisere. Som nevnt tidligere i artikkelen, bruker klubben Hisøyhallen til trening, men de mangler det de kaller en "pitch" og blir dermed nødt til å utnytte annet utstyr fra hallen for å ha de nødvendige rammene som kreves for å kunne spille cricket. Ulempen med dette er at de må reise langt for å spille kamper, og må dekke reiseregningen selv. I tillegg til at de ikke får trent på en ordentlig tilrettelagt bane. Ettersom det ikke finnes en godkjent kamparena for cricket i Agder, må laget spille alle kampene sine i Oslo.

[faktaboks]

 

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="utøvere i aksjon" ids="203463,203464,203465,203466,203493,203494"]

 

 

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand