Sørnett

Julen i Norge som muslim: - Oppsøker ikke julen

FEIRER IKKE JUL: Aisha Fulani (20) forteller at hun ikke feirer jul, men ser på ferien som en vanlig friperiode. (Foto: Lise Stabel Berg)

FEIRER IKKE JUL: Aisha Fulani (20) forteller at hun ikke feirer jul, men ser på ferien som en vanlig friperiode. (Foto: Lise Stabel Berg)

Aisha Fulani, ei 20 år gammel muslimsk jente fra Drammen. Hun er annen generasjons innvandrer, med foreldre fra Ghana og Nigeria. Hun feirer åpenbart ikke jul, men nyter likevel godt av juleferien i Norge.

Publisert:

Som troende muslim, feirer ikke Aisha Fulani jul. Hun er født og oppvokst i Norge, og har foreldre fra Afrika. 20 åringen er annen generasjons innvandrer, og har vokst opp i Drammen. I omgangskretsen i hjembyen har hun mange muslimske venner.

- Jeg feirer ikke jul, men bruker ferien på å slappe av med venner. Det blir rett og slett en friperiode, sier hun.

Oppsøker ikke jul

Fulani er ikke vandt til å oppsøke arrangementer og tradisjoner i forbindelse med julen, men forteller at det har endret seg noe etter at hun flyttet til Kristiansand for å studere.

- Jeg har flere nye venner her i Kristiansand som ikke er muslimske, enn det jeg har i Drammen. De inviterer meg på flere ting som handler om jul. Noe av det, som pepperkakebaking og julebord, blir jeg med på. Jeg oppsøker det ikke selv, men holder meg heller ikke unna dersom jeg blir invitert. Men å pynte til jul og slike ting, det holder jeg meg unna, forteller hun.

- Er det et standpunkt du har tatt grunnet religionen din?

- Nei, det er bare slik det alltid har vært. Jeg har ikke noe behov for å gjøre masse greier i forbindelse med julen.

Ikke oppvokst med jul

Hjemme i Drammen, der Fulani har familie og venner med muslimsk bakgrunn, har det ikke vært så mye styr rundt julen.

- Jeg har rett og slett ikke vokst opp med jul. Det blir rett og slett bare en helt vanlig ferie, der jeg slapper av med venner og familie, sier hun.

Det er likevel noen juletradisjoner hun er vandt til.

- Julebord med venner og jobb pleier jeg å dra på. Bortsett fra det, er det ikke mye julefeiring for min del, sier hun.