Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Og hvordan blir troende muslimer i Norge påvirket av sekulære verdier når de bor i det som regnes som et av verdens mest sekulære land? Vi tok en prat med Frikirke-diakon Harald Eikeland – som selv har tatt initiativ til et prosjekt som skal få muslimer og kristne nordmenn på Sørlandet nærmere sammen – gjennom sosiale aktiviteter og dialog.
Bawar Amin
Publisert: 12.09.2018 kl 09:08
– Vi har fått mer kunnskap om islam blant de yngre. Flere er vokst opp med muslimske venner. Hvis du ser 20 år tilbake til de første innvandrerne fra Pakistan, så var det vanskelig å forstå hvorfor de var her og hva de gjorde her. De holdt seg kanskje litt for seg selv, sier Harald Eikeland.
Frikirke-diakon Harald Eikeland har satt i gang et prosjekt som skal bringe troende muslimer og kristne nordmenn nærmere hverandre. Konseptet er er at hans egen generasjon mellom 40 og 60 år, kristne nordmenn skal forstå seg bedre på troende muslimer – og omvendt.
– Det som er felles for oss er at vi tror på noe, vi har en tro. Vi tror på Jesus og Gud, og muslimene tror på Allah og Muhammed. Det er interessant å høre på andre som også tror. De fleste i Norge tror ikke på noe, og da tenker jeg:
«Hæ, tror du ikke på noe? Hvordan kan du ikke det?»
De har allerede vært på to båtturer sammen, og fler skal det bli, ifølge Eikeland som har samarbeidet tett med imamen Akmal Ali.
– Det er et interessant prosjekt. Det er ikke for å drive noe misjon, men vi har lyst til å bli bedre kjent med folk som tenker litt annerledes. Vi har vært på båttur med moskeen til Akmal Ali med 20 muslimer, og 10 norske. Vi grillet og pratet sammen. Det var godt vennskap og generelt god stemning. Det er viktig å ha dialog sammen selv om vi har ulike livssyn og legger til:
– Det finnes ateister som ikke tror på noe, og som kristen så er det for meg vanskelig å snakke med vedkommende fordi vi står veldig langt fra hverandre. Mens en ifra moskeen har en tro og da vi noe å snakke om. Jeg kan lære noe av ham og han kan lære litt av meg. Vi blir litt mer bevisste, for ingen vet jo, vi bare tror!
«det er spennende å ha samarbeid med moskeen. Selv om vi kan være uenige om regler. Det at det er en Gud i livet vårt er ganske interessant»
– Menn i min alder begynte å få litt lite å gjøre
Eikeland forteller at det hele startet med en episode med kompisgjengen på besøk hjemme hos seg, hvor han spurte kameratene som er mellom 40-60 år:
«Hvor mange nye vennskap har du fått de siste årene?»
De svarte med at ikke hadde fått et nytt vennskap på 10 til 15 år.
– Jeg tenkte at dette er litt trist. Det er noe med sørlandske kristne mannfolk. Det blir hytter, dyre biler og de mister sosiale kontakter. Jeg spurte om de kjente til noen med utenlandsk bakgrunn for mange av var redde for muslimer ettersom de ikke kjente noen, de hadde et fremmedfrykt.
«Hvis min venn Kjetil treffer Sajid, så kan det blir noe vakkert ut av det»
Sørnett har skrevet om det å være troende muslim på Sørlandet. Men vi spurte Fuad Mohammed også om det å være muslim i et sekulært land som Norge, og hvilke utfordringer han støter på i hverdagen når det kommer til sin egen tro og om det samsvarer med norske verdier.
– Jeg føler meg ikke norsk. Jeg ser på meg selv som somalier som er svart. Jeg har kanskje norsk statsborgerskap, men identiteten min og religionen min er jeg stolt av. Det er klart man finner problemstillinger sånn sett:
– Når det er klassefest, så vil jo man helst være med selv om det er alkohol i bildet, men det står jo i strid med religionen min. Til syvende og sist så avhenger av det de folka du velger å ha rundt deg og hvem du henger med. Det handler om iman (tro, journ.anm). Frykten for Gud, forklarer Mohammed.
De norske verdiene og islam
Eikeland er enig i at nordmenn flest har mange kristne verdier, men han påpeker at vi har så mye til felles i islam og kristendommen.
– Det er veldig mye kultur inn i bildet. Når man ser tilbake på kristendommen så er det en asiatisk religion, ikke en norsk religion. Den startet jo i Asia med Jesus der. Det er viktig å holde regelen enn å være god mot andre mennesker. Jeg tror at det er veldig viktig både i islam og i kristendommen – det som er viktig for oss og våre muslimske brødre er å være god mot andre mennesker. Det må være viktigere enn at vi skal ha juletre på julaften. Alt med kultur. Det viktig å snakke om det. Finne gode løsninger på det. Handler om dialog. Bevare sin kultur og identitet er viktig, men det må ikke komme i veien for at vi skal ha det fint sammen.
[faktaboks]