Sørnett

Komfyrbrann hver tredje dag i Agder

BRANNINSPEKTØR: Helena Andersson forteller at komfyrbrann er blitt mer vanlig de siste årene. FOTO: Tim Høgli Nilsen

BRANNINSPEKTØR: Helena Andersson forteller at komfyrbrann er blitt mer vanlig de siste årene. FOTO: Tim Høgli Nilsen

Komfyrbrann i Agder er dessverre blitt mer og mer vanlig. Branninnspektør Helena Andersson forteller at antall branner fra komfyr har økt med 50 prosent de siste årene.

Publisert:

Midt i Lillesand sentrum møter vi branninspektørene Helena Andersson og Rune Langbraaten. Hun forteller at antall komfyrbranner har økt og at de nå rykker ut oftere enn før. Andersson vil endre på dette og kommer med råd til befolkningen.

- Slik det er nå så rykker vi ut hver tredje dag på en komfyrbrann i Agder og tallene øker. Nå er det slik at vi jobber ut mot befolkningen med informasjon og motivasjonstiltak, men folk må våkne opp, det kan brått bli alvorlig, forteller Andersson.

[img190646_2LF]

Anbefaler komfyrvakt
Komfyrvakt er noe brannvesenet anbefaler husstander å innstallere umiddelbart, det er en enkel installasjon som skrur av strømmen på komfyren dersom det oppstår en farlig sitausjon på kjøkkenet.

- Komfyrvakt er med å sikre hverdagen. Den monteres enkelt til komfyren, en sensor vil registrere om noe skulle skje og komfyren vil slå seg av, sier inspektør Andersson.

"Slik det er nå så rykker vi ut hver tredje dag på en komfyrbrann i Agder."

 

[img190646_3RM]

Varierende kunnskap
Forbipasserende lærer Kari Helene Egeland var ærlig og innrømte at hun ikke kunne altfor mye om komfyrbrann, men hun tror heller ikke hun er alene om det.

- Jeg tror kunnskapen er veldig varierende og mange handler nok på impuls i slike sutasjoner, det er ikke alltid like fornuftig, jeg ville nok tatt på et lokk, sier lærer Egeland.

Helene Andersson mener at det er viktig å holde roen i slike sitausjoner og tenke før du gjør noe, et feiltrinn kan gjøre sitausjonen verre.

- Det er viktig å holde hodet kaldt, tenk et sekund ekstra før du gjør noe. Skru av plata og prioriterer egen sikkerhet. Hvis du skulle være usikker, gå ut og ring brannvesenet, fastslår Andersson.