Sørnett

- Kompensasjonen Agder Energi tilbyr er for smålig!

VESENTLIG: Foringsmaskinen er svært viktig, og fungerer heldigvis nå. FOTO: Håvard Sagen

VESENTLIG: Foringsmaskinen er svært viktig, og fungerer heldigvis nå. FOTO: Håvard Sagen

Gårdseier Nils Moland var en av de strømløse ofrene etter snøkaoset som herjet på Sørlandet. Moland mener kompensasjonen Agder Energi tilbyr ligger langt under de reelle kostnadene.

Publisert:

I forrige uke skrev NRK Sørlandet om Nils Moland som har vært uten strøm. Moland har nå fått strømmen tilbake, men tiden uten strøm var i følge Moland ingen dans på roser.

- Gården er avhengig av strøm for å fungere. Inne i fjøset står det en foringsmaskin som mater kyrene seks ganger om dagen. Å gjøre dette manuelt blir utrolig vanskelig og tidskrevende, sier Moland.

I tillegg til foringsmaskinen har han en melkemaskin som brukes til å melke kyrene.

- Dyrevelferd er viktig for oss. Kyrene kan bli svært syke om de ikke melkes, og det vil vi selvsagt ikke ha noe av, forteller konen Anette Moland.

Under strømbruddet måtte Moland bruke traktoren sin til å drifte et strømaggregat for å opprettholde gårdssystemet. Dette medførte store ekstrakostander.

- Kompensasjonen Agder Energi tilbyr er for smålig! Traktoren bruker mye diesel, etter mine beregninger har jeg brukt omtrent 400 liter. I tillegg ble det fort slitasje på traktoren, og jeg måtte hele tiden sjekke at ting gikk riktig for seg. Det var veldig stressende, sier han.

Føler seg nedprioritert
Sammen med flere andre planlegger Moland å kontakte Agder Energi med krav om kompensasjonen de mener de har rett på, i tillegg til 600 kroner per time ekstraarbeidet under strømbruddet medførte. Moland mener det dreier seg om 60 til 70 timer med ekstraarbeid og timer traktoren har vært i gang. Totalt blir det et potensielt erstatningsbeløp på opptil 40.000 kroner.

[img173730_2RM]


- Som selvstendig næringsdrivende føler jeg meg nedprioritert av Agder Energi, med tanke på deres svar på erstatningsspørsmål. De har sagt at jeg får prøve å sende inn et krav og det er det jeg sitter igjen med, sier en oppgitt Moland.

Agder Energi: - Tar utgangspunkt i norsk lov
Sørnett har konfrontert Agder Energi Nett med Molands synspunkter.

- Kompensasjonen er satt etter NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) forskrifter som tar utgangspunkt i norsk lov.  Dette er standard takster som gjelder alle våre kunder, uavhengig om det er privat husholdning eller bedrift. Vi prioriterer i utgangspunktet alle våre kunder likt, men gjør alltid en kontinuerlig vurdering, sier seksjonsleder Ole Herman Cappelen.

Cappelen forteller videre at Agder Energi Nett kun kan forholde seg til erstatningskrav dersom de selv har gjort feil ved vedlikehold av strømnettet.

- Vi anbefaler kunder som krever erstatning utover kompensasjonen om å kontakte forsikringsselskapet sitt, avslutter Cappelen.[faktaboks]