Sørnett

Konverterte fra kristendommen til buddhismen

Howie Chen

Howie Chen

- Når man har foreldre som er oppvokst i et helt annet kontinent, er det ikke lett å si hvordan de kommer til å reagere.

Publisert:

Howie Chen har aldri følt seg tilnærmet den samme trosretningen familien hans er. For et par år siden valgte han å gjøre noe med det.

Det er en intens stillhet der Chen sitter og skal bli intervjuet, selv om det er midt på dagen i en travel arbeidsdag.

- Når man har foreldre som er oppvokst i et helt annet kontinent, er det ikke lett å si hvordan de kommer til å reagere når du skal ta opp et viktig tema som dette, sier Howie med et lurt smil liggende.

 

Et bedre "konsept"

 

For noen år tilbake valgte den norske gutten med en kinesisk bakgrunn å rive seg løs fra familiens trosretning, kristendommen. Det religiøse liv i Kina har alltid vært dominert av den tradisjonelle og lokale baserte folkeregionen der mange av dem ble sammenfattet under betegnelsen taoisme.

Taoismen har i mindre grad enn for eksempel buddhismen og kristendommen vært i stand til å heve seg over Kina i moderne tid.

Hva var årsaken til at du valgte å konvertere fra kristendommen til buddhismen?

- Det aspektet jeg virkelig likte med buddhismen var hele karma-systemet. At mennesket må opparbeide karma for å kunne leve et godt liv etter man er reinkarnert er bare noe som jeg synes var en god måte å takle livet på, forteller han.

- I tillegg til det, har andre religioner som for eksempel kristendommen, en gud de tror på. Det har ikke buddhismen.

 

Frykt

 

Buddhismen er kjent for å fokusere på forbedring av seg selv og sine karakteristiske trekk istedenfor å tilbe en gud. Dette var en av hovedgrunnene til at Howie valgte å konvertere fra kristendommen. Han legger til:

- Buddha sa blant annet at flere ideologier, men spesielt ideelogier som innebærer en gud har sine røtter fra frykt.

 

Les også: Fra et kort besøk til livsvarig opplevelse

 

Var det den negative snakken om frykt som fikk deg til å ta det endelige steget til å konvertere?

- Ja det spilte nok en ganske sentral rolle. Buddha prøvde å få oss til å klare å etterhvert forstå seg på sine indre frykter, å minske de unødvendig ønskene våres slik at vi kan akseptere tingene vi ikke kan endre her i livet. Buddha byttet simpelt hen ut frykt med rasjonell forståelse, i likhet som mange andre livssyn.

[img160257_2LS]

Ulike reaksjoner

 

Howie forteller at konverteringen fikk ulike reaksjoner innenfor vennegjengen hans.

- Vennene mine med foreldre fra et annet land skjønte ikke helt hvordan jeg hadde turt å ta opp dette temaet med foreldrene mine, ler Howie.

Tror du en norsk familie hadde reagert annerledes enn det din familie gjorde da du først tok opp temaet?

- Ja, definitivt. Jeg tror det har mye med oppveksten å gjøre. Foreldrene mine vokste opp i et helt annet land med forskjellige normer, noe som fører til en annen reaksjon enn det den dagligdagse norske familien hadde hatt. Igjen så kommer jo det selvfølgelig helt an på familien, jeg tror nok ikke alle norske familier hadde reagert likt.

Howie forteller at reaksjonen til familien ikke var som han først trodde den skulle være. Han forventet en kaotisk tilværelse hjemme, men fikk tvert imot det motsatte.

- Jeg skal innrømme at i starten så tok de det ikke så lett på det, men etterhvert som de skjønte at jeg faktisk var seriøs med beslutningen, ble ting lettere. Når man er oppvokst i en familie som min er det normalt å tro på det foreldrene dine tror på. Det er ikke før du blir eldre at du faktisk innser at du kanskje vil tro på noe annet, avslutter Howie.