Sørnett

Livet etter videregående

Nina sammen med tigerbaby på bare noen måneder. Foto:Privat

Nina sammen med tigerbaby på bare noen måneder. Foto:Privat

Nina Tonstad tok et friår etter videregående skole for å jobbe på en gård med løver og tigere i Sør-Afrika.

Publisert:

-Jeg var ferdig med videregående sommeren 2014. Alt annet enn skole var noe som fristet. Jeg orket ikke tilbake på skolebenken allerede til høsten igjen.

Sørnett har kommet i kontakt med Nina Tonstad, som selv var elev ved KKG. Hun valgte å ta et friår for å jobbe og reise.

Det ble et friår. Tonstad valgte å jobbe mest mulig, og skaffet seg tre deltidsjobber. Det var da hun valgte å bruke pengene på reise.

-Jeg og ei venninne satt i sofaen hjemme og siklet på reiser da vi plutselig hadde bestilt oppholdet på en gård i Sør Afrika.

Turen var veldig spontan. Da hun og venninna hadde kjøpt turen fant de ut at de hadde glemt flybillettene. Så det var bare å leite mer etter billige flybilletter til Sør-Afrika. De reiste til Letsatsi La Africa, i Oakley. En dyrefarm hvor man jobber frivillig med mange forskjellige dyr. Det var ca. 90 forskjellige dyr på gården. For det meste løver og tigere.

-Nesten alle vennene mine reiste rundt dette året og jobbet som frivillige eller på backpackerturer. Jeg oppfordrer alle til å gjøre dette. Det er minner du får for resten av livet!

Ville jobbe med dyr

Tonstad forteller mens hun smått ler at hun leste massevis av blogger og gikk inn på alle nettsider som hadde noe med reise å gjøre. Jeg søkte på Kilroy sine nettsider, frivilligarbeid og alt mulig. Sør-Afrika var det som fristet mest så valgte å jobbe med dyr som frivilligsarbeider.

-Jeg elsker dyr så det var veldig naturlig for meg at jeg valgte å jobbe med de.

Tonstad forteller videre at når hun kom ned til varmen var det mye som skjedde. Det var helt forferdelig varmt den første dagen. Trodde jeg skulle dø. Jeg fikk en rundtur gjennom gården for å bli kjent med stedet og så massevis at alle slags dyr. Det var helt vilt! Var selvfølgelig redd for at jeg ikke kom hjem igjen i en bit, men det er alltid en stor risiko med store dyr.

- Angrer ikke et sekund på at jeg valgte å reise ned dit og oppleve det jeg har fått oppleve.

Når du er der nede i varmen får du testet grensene dine til det ytterlige. Har en super vittig historie om høner faktisk. De første dagene var jeg livredd når hønene på gården sprang rundt, jeg hoppet av redsel. Etter noen dager måtte jeg bære de frem og tilbake i forskjellige bur. Det ble bedre etter hvert heldigvis. Men det som er morsomt er at i slutten av den uka bar jeg dem til forskjellige bur, og kuttet dem opp når de var døde og gav som mat til dyrene.

Studier er viktig, ikke vent for lenge

-Ikke vent for lenge med å studere igjen, men tror det er bra med et års pause for noen. Men venter du tre-fire år blir du studierusten, som jeg liker å kalle det.

[img138245_2RS]

Vi har ingen tall på skolen på hvor mange som velger å ta seg et friår, men vi vet det er en del som velger den retningen. Enten velger de å jobbe eller reise. Reisingen har garantert økt, det merker vi. Det er også

noen som velger å ta seg et friår for å forbedre karakterene sine fra videregående, forteller assisterende rektor ved KKG, Gunnar Bech.