Sørnett

Møtes for å videreutvikle hasjavvenning

Anne-Randi Hanssen, koordinator ved hasjavvenning Kristiansand, er fornøyd med konferansens pågang så langt. Foto: Marita Nilsen

Anne-Randi Hanssen, koordinator ved hasjavvenning Kristiansand, er fornøyd med konferansens pågang så langt. Foto: Marita Nilsen

Undersøkelser viser at en av fire unge som har prøvd hasj en eller flere ganger utvikler et misbruk. Tirsdag ble det holdt konferanse med erfaringsutveksling for ansatte innenfor hasjavvenning.

Publisert:

- Miljøet en omgås med kan ofte være inngangen til å starte med hasj, sier koordinator for Hasjavvenning Kristiansand, Anne-Randi Hanssen. Hun forteller videre at unge allerede i 13-årsalderen prøver hasj av nysgjerrighet, dersom de har angstproblemer eller for å skape identitet.

Annet hvert år gjennomføres en undersøkelse om hasjbruk blant tiendeklassinger i Kristiansand. I 2010 viste resultatene at 10 % hadde prøvd hasj en eller flere ganger, mens i 2012 sank prosenten til 6,4.

Dele erfaringer
For åttende år på rad holdes hasjkonferansen hvor ansatte ved hasjavvenninger samles for å oppdatere seg om forskning på hasj, dele erfaringer og stille hverandre spørsmål. Hanssen mener konferansene fungerer, og at det hjelper videreutviklingen for hvordan man skal hjelpe hasjavhengige til å slutte.

Tabu i hjemmet
På konferansen snakket blant annet ansatte i Oslo, Askøy og Kristiansand om utfordringer, opplevelser og fremgang innenfor yrket. Erfaringene viser at flere unge velger å ikke røyke igjen, fordi de har fått ubehagelige opplevelser. For mange blir hasjrøyking et tabu i hjemmet, men unge synes det er ok å snakke om temaet med dem som jobber innenfor feltet.

- Hvorfor ønsker noen å slutte?
- Mange blir tristere av hasj, svarer Hanssen. Hun forklarer dypere at de som ønsker å slutte som oftest drives av ytre motivasjon.
- Det kan være foreldre eller kjærester som oppfordrer dem til å slutte.

Hanssen legger til at indre motivasjon som regel kommer etter hvert, men det skjer også at vedkommende selv ønsker å slutte.

Ufarliggjøres
Det blir nevnt under presentasjonen til Kristiansand at 80% av de unge hasjmisbrukerne har en fraværende far. Det oppleves også at flere subkulturer i Kristiansand, som skatere og syklister, ufarliggjør snakket om hasj.

Sørnett følger konferansen videre i morgen. Da skal blant annet <> deles ut.