Sørnett

Namsskogan familiepark har tro på bra turisme tross strenge tiltakstider

Daglig leder, Sarah Wyss ønsker oss velkommen i resepsjonen til Namsskogan familiepark Foto: Øyvind Ludvigsen

Daglig leder, Sarah Wyss ønsker oss velkommen i resepsjonen til Namsskogan familiepark Foto: Øyvind Ludvigsen

Namsskogan Familiepark som Namsskogans største turistattraksjon er spent på hvordan årets sesong skal foregå. Selv har de tro på en bra sommer hvis de får åpnet opp for de forhåpentligvis mange norske turistene som skal ut på veien i ferien.

Publisert:

Namsskogan familiepark er en dyre- og fornøyelsespark som ligger et steinkast unna E6 gjennom Trones. Parken åpnet i 1989, og har hatt mange tusen besøkende siden. På en bra sommerdag har de rundt tusen besøkende daglig.

Ingen koronakrise helt enda for parken

Med tanke på årstiden vi er inne i for øyeblikket så har ikke parken blitt rammet så alt for hardt av tiltakene som ble satt i gang etter koronautbruddet. De største inntektene kommer om sommeren når turistsesongen går. Inne på kontorene til parkens ansatte møter vi daglig leder Sarah Wyss som forteller om situasjonen i parken.

- Fordelen for oss kan vi si, er at dette er et tidspunkt på året der vi har stengt uansett. Vi mistet noen store grupper i mars ettersom vi har vinteråpent for grupper og sånt, forteller Sarah.

Hun forteller videre at Namsskogan familiepark ikke har vært særlig rammet hittil, annet enn at de ikke vet helt nøyaktig når de får tillatelse av regjeringen til å åpne opp igjen. Som de fleste andre, venter de også på nyheter fra regjeringen om hvordan tiltakene blir framover og om de tiltakene som kommer gjør det mulig å åpne parken før sommeren og turistene kommer. Det er veldig krevende å ikke kunne vite hvordan ting blir framover utdyper hun. Sett fra hotellets side klarer de seg greit ettersom det er leid ut rom til anleggsarbeidere for tiden.

- Det har dessverre vært noen permisjoner, men vi har valgt å holde åpent for å ha et tilbud ettersom trafikken bygger seg litt opp, forteller Sarah.

-Slutt å tenk gamle vaner, fordi ingenting er som før

Et stort spørsmål for Namsskogan familiepark er, når og hvordan vil åpningen før sesongen foregå? Regjeringen har tidligere bestemt som en del av de strenge tiltakene at fornøyelsesparker skal holde stengt. Så langt vet ikke parkarbeiderne selv hvordan dette skal skje, men venter og håper på svar fra regjeringens pressekonferanse 7. mai.

Sarah ler og kaller seg selv dum optimistisk, fordi hun har tro på både en god sesong med mange turister, og at parken har grunnlag til å operere innenfor smittetiltakene som er satt, og eventuelt de lettere tiltakene vi håper kommer etterhvert. De har satt opp ulike scenarioer med forskjellige løsninger for å opprettholde tiltakene på en forsvarlig måte. I tillegg skyter hun inn at nordmenn er svært flink til å ta vare på seg selv med nødvendige midler og rutiner som kreves under tiltakene i dag.

- Slutt å tenk gamle vaner, fordi ingenting er som før. Bare tenk helt nytt og kreativt. Det er fort gjort å tenke at vi kan ikke gjøre det samme som vi gjorde i fjor. Hvis det er noe vi kan gjøre annerledes, så gjør vi det da, sier Sarah bestemt.

Har tenkt ut flere ulike scenarioer

Videre sier hun at hun ikke ser for seg at de ikke får lov til å åpne dyreparken, men når det gjelder aktivitetene så er hun litt mer skeptisk. enkelte redskaper som brukes i aktivitetene er vanskelige å få rengjort ordentlig og i aktiviteter som zip-line og klatreparken der det kreves hjelp fra ansatte til å feste seler, så må man eventuelt komme med løsninger som bruk av hansker og munnbind, hvis det er forsvarlig nok under tiltakene framover. De har tenkt ut og utarbeidet flere ulike scenarioer for alle aktivitetene i parken, og kjørt risikoanalyser på det de kan tilby.

Inne i parken finnes det flere forskjellige aktiviteter for hele familien, restauranter og kafeer, og ikke minst godt guidede turer for å se og lære om de 35 forskjellige dyreartene som bor i parken. De tilbyr også hotellovernatting, campingplass og overnatting i rovdyrcampen deres like ved innhegningen.

- Så lenge vi får lov til å åpne, så kan vi få tidenes sesong

Med tanke på det økte campingvogn- og bobilsalget i Norge så har flere bedrifter stor tro på at mange turister skal komme kjørende forbi seg. Særlig for Namsskogan familiepark er det kanskje en positiv nyhet i den negative tiden at nordmenn som vil feriere oppfordres til å dra på norgesferie istedenfor en tur til Syden. Sarah omtaler det som en drømmesituasjon hvis "hele" Norge skal feriere i Norge.

- Så lenge vi får lov til å åpne, så kan vi få tidenes sesong. Hvis hele Norge skal feriere i Norge så lover dette bra, smiler Sarah.

Det viktigste for parken er at de får tillatelse til å åpne, i hvert fall dyreparken. Hvis dyreparken får åpne, så har de flere ben å stå på, men hvis regjeringen velger å ikke åpne fornøyelsesparkene i landet snart, så kan det by på store problemer. Det vil påvirke overnattingene og hotellet også mener Sarah. Hun gjentar seg selv med å si at hun er dum optimistisk og har tro på en fin sommer med mange norske turister. 95% av besøkende i året er nordmenn, noe som får den kommende turistsesongen til å høres lovende ut hvis trafikken blir stor. Namsskogan familiepark har også Norges største samling av nordiske dyr som kan lokke flere entusiaster på besøk.