Sørnett

Nyåpning hos Stiftelsen Arkivet

TOMT: Forberedelsene er i full gang i byggets nye sal, Skillingsalen, som i kveld skal samle inviterte gjester til åpningen.

TOMT: Forberedelsene er i full gang i byggets nye sal, Skillingsalen, som i kveld skal samle inviterte gjester til åpningen.

Nå står alt klart, og i kveld klokka 18:00 inviteres gjester til en offisiell åpning av det nye "ARKIVET fred- og menneskerettighetssenteret".

Publisert:

I kveld inviterer Stiftelsen Arkivet til offisiell åpning av sitt nye bygg. Åpningen finner sted i byggets nye storstue, Skillingsalen, hvor det er både taler, minneord og hilsener fra stat, fylke og kommune på programmet. Kveldens arrangement holdes lukket, hvor det kun vil være staben og inviterte gjester tilstede.

Nytt navn og en ny epoke
Arkivet så dagens lys i 1999, og den gangen ble det valgt å innarbeide navnet "Stiftelsen Arkivet". Etter kveldens åpning blir det offisielle navnet "ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter", forteller Stein Christian Salvesen, informasjonssjef på Arkivet.

- Det viste seg fort at det forrige navnet var tungt å innarbeide hos folk. "Stiftelsen" er uvanlig og ha i et egennavn. Nå som det er et nytt bygg og en ny epoke ble det naturlig for oss å endre navnet, sier Salvesen.

Flere muligheter med nytt bygg
Arkivet har siden 2001 drevet ulike aktiviteter med utgangspunkt i byggets historie som Gestapos hovedkvarter fra 1942, og til krigens slutt i 1945. Arkivet vokste etter hvert ut av sine gamle lokaler, og ble tvunget til å tenke på muligheter for utvidelse. Salvesen og resten av staben på huset er godt fornøyd med ny storstue, garderobefasiliteter, kantine, nye utstillingslokaler, resepsjon og flere kontorer.

[img174248_2RM]

- Dette gir oss muligheter til å tilby ulike arrangementer i regi av oss eller andre organisasjoner, sier Salvesen. Bare denne åpningsuka vi skal ha nå, viser at vi ønsker å fremstå som et sted for ulike arrangementer. Vi skal ha flere workshops, kurs og utstillinger, og da får vi endelig tatt i bruk de nye fasilitetene våre. I tillegg har vi også filmpremiere og teaterforestilling på programmet, legger Salvesen til.

- Det viktigste for oss er å fortsette med å bruke byggets historie til å fortelle om viktige verdier. Vi ønsker å bidra med verdioverføring slik at menneskeverd, demokrati og fred forblir gode grunnverdier i samfunnet vårt, sier Salvesen.