Sørnett

Nye planer for Nybyen

Terje ble engasjert i skate-miljøet da sønnen begynte å skate for 2 år siden.

Terje ble engasjert i skate-miljøet da sønnen begynte å skate for 2 år siden.

I 2006 ble det bygget en skatepark i Nybyen i Kristiansand. Prosjektet ble døpt Kameleonen, for å illustrere at parken skulle kunne flyttes på, endres og holdes levende. Nå, i 2022, 16 år senere, ser parken helt lik ut, bare 16 år eldre.

Publisert:

Tidligere har det vært ytret ønske om å forbedre parken i Nybyen og skateboard tilbudet i Kristiansand generelt. Dette har det blitt skrevet om både i Fædrelandsvennen og her på Sørnett. Ønsket er her fortsatt og nå håper flere at det skal bli mulig å få til noe.

Skateparken i Nybyen sto ferdig i 2006 og har ikke blitt gjort noe særlig med siden da. Dette har medført at parken er blitt utdatert og slitt. Vi kan tydelig se at parken hadde hatt godt av å bli overhalt.

[gallery columns="1" size="large" td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" link="none" ids="235340,235341,235338,235336,235337,235339"]

I mer moderne parker i Kristiansand er situasjonen litt annerledes. Idda skatepark ble bygget i 2014 og i forhold til Nybyen er den ikke like røff. Her er en samling bilder som viser forskjeller på Idda parken og den i Nybyen. Vi ser spesielt at plassering av elementer og tilstanden av quarterpipene (en form for buet vegg man snur på) er veldig forskjellig.

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" columns="1" size="large" ids="235401,235402,235403,235475"]

Skateing er en sport som bygger mye på flyt eller flow og linjer eller lines som det ofte blir kaldt. I Nybyen står flere av elementene veldig tett noe som gjør det vanskelig å holde både farten og flowen oppe. 2 meter mellom railen og rampen man snur på er ikke mye plass å gå på og dette medfører at det ikke er like lett å holde flowen i parken og kjøre linjer her. På Idda er det over 10 meter fra railen til neste rampe. Noe som gjør det lettere å holde farten man trenger inn til railen samtidig som man får roet ned før man skal snu igjen og fortsette linen sin. Bratte ramper og brå overganger preger også Nybyen-parken noe som gjør det krevende å skate her.

Nybyen Skate- og Aktivitetspark er en gruppe på Facebook med nesten 300 følgere, gruppens mål er å klare å skaffe en ny park i Nybyen eller få til en utepark som passer bedre enn nåværende park i Nybyen og på Bystranda.

Terje Klungland er engasjert i denne gruppen og sitter også i styret hos Kristiansand skateklubb. Han ønsker en bedre park i byen enn de som finnes nå. 

- Jeg er egentlig en fotballmann, men har en sønn på 13 år som har skatet i 2 år nå. Jeg har alltid vært engasjert i hva barna mine holder på med og da jeg var med for å se han skate så jeg hvor dårlig det sto til med tilbudet i byen. Jeg ville derfor være med på å få til en skikkelig god park utendørs i Kristiansand noe som virkelig ikke finnes nå. Vi fikk kontaktet Betongpark som har bygget over 300 parker i Norge, vi fikk kontakt med kommunen og har nå begynt å tegne ny park. Innen 2-3 måneder håper vi å ha planen klar. Dette blir en offentlig park, Kristiansand skateklubb er veldig engasjert men vi trenger også mer finansiering. Norsk tipping er hyggelig å gir oss noe midler, forteller Terje Klungland, daglig leder i Coworx.

Etter flere år er det nå håp for en ny utendørs skatepark i Kristiansand. De aller fleste kommunene rundt og byene langs kysten har allerede gode skateparker, det er på tide det kommer en ny betongpark i Kristiansand også, forteller Simen Plassgår Røe, IT og markedssjef i Betongpark AS. Svært mange av små og store kommuner og byene langs kysten har allerede gode utendørs skateparker, skatemiljøet i Kristiansand som blant annet har fostret opp Norgesmestere som Malene Svanaasen, Petter Brunvatne og Jonas Carlsson trenger en god utendørs skateboardpark og møteplass, legger han til.

- Betongpark AS ble kontaktet av ildsjel og skate-pappa Terje Klungland om at de ønsket ny skatepark i betong. I dag må de kjøre til Høvåg, Mandal eller andre byer for å skate i en bra utendørs skatepark. Terje Klungland har pushet for skatepark lenge og kommunen er på banen med rehabilitering av hele Nybyen parken. Betongpark er i gang med å designe forslag til ny Skatepark i Nybyen, forteller Simen Plassgård Røe, 

Foreløpig forslag er en Street plaza i nåværende skateområde, samt en bowl med fokus på flow for rullende aktiviteter. Alt fra rullestol til skateboard og sparkesykler skal kunne benytte seg av denne parken også. Betongpark har bygget over 100 betongparker i Norge, Sørlandsperla og feriebyen Kristiansand glimrer med sitt fravær av en moderne skatepark for de lokale skaterne, forteller Røe. 

[img235269_2RM]

Betongpark har laget parker over hele Norge. På Sørlandet har de bygget i byene Mandal, Lillesand, Tvedestrand og Risør. På Betongpark AS sin nettside fører de oversikt over hvor de har bygget og her kan man gå inn å se hvor og hva de arbeider med. Målet med den nye parken er at det skal være litt for alle, mer street og flere elementer enn i dag, men også mulighet for å benyttes av alle på hjul uavhengig av ferdighetsnivå, slik som i parken vi bygde i Lakkegata i Oslo, avslutter Røe. 

- Dette handler om kommunal anskaffelse, og det blir anbud. Så vi er bare en som stiller opp for Ildsjel og tegner forslag på skatepark delen som Feste arkitekter legger inn i en designrapport til Kristiansand kommune, forteller Røe.

Arenaer som dette er viktig for ungdom som vil være aktiv utenfor organisert idrett og lagsport. Møteplasser for uorganisert idrett og aktivitet er definitivt viktig for dem, forteller Ranveig Odden, folkehelsekoordinator for Kristiansand kommune.

- Et sted å være er først og fremst viktig for ungdom og å kunne være aktiv er viktig for deres fysiske helse. Med fordel kunne vi tilrettelagt mer. Vi kunne gjerne hatt flere møteplasser med fokus på god plassering og å treffe målgruppen bedre. Etter hvert som ungdom blir eldre faller flere fra organisert idrett, og derfor må vi ikke ta for gitt at det er organiserte idrettsaktiviteter som skal sikre at ungdom er fysisk aktive, men vi må i enda større grad tilrettelegge for uorganisert fysisk og sosial aktivitet som treffer mangfoldet av barn og ungdom, forteller Odden.

Vi må øke bevisstheten for behovet av møteplasser ettersom dette kan forebygge mye. Dette trenger ikke bare gjelde unge, men også andre aldersgrupper ettersom det ofte har en positiv effekt å blande flere aldersgrupper. Aktivitet minker fra 9-årsalderen og derfor er vi nødt til å skape flere møteplasser hvor folk kan være aktive og sosiale for å fremme både psykisk og fysisk helse, avslutter Odden. 

Ønsket i Nybyen er en park som er litt større og med litt enklere ramper, slik at den passer for alle. Skaterne der tror flere hadde brukt anlegget om den ble pusset opp. Nytt betongdekke, flere elementer og litt enklere ramper hadde gjort parken finere og bedre. Hør hva skaterne i Nybyen hadde å si om saken under.

[embed]