Sørnett

Ung mann tilsto vold mot lege

Aktor Thea Severine Hanken Hobbesland

Aktor Thea Severine Hanken Hobbesland

Tiltalte erkjente straffskyld på alle punkter. Det var en angrende ung mann som beklaget hendelsen til både legen og sykepleieren.

Publisert:

Tidlig en søndag i august 2021 kom tiltalte i 20-årene til legevakten. Den unge mannen søkte akutthjelp for psykiske lidelser som han har slitt med i flere år. Etter undersøkelsen mente legen at mannen ikke hadde behov for akutt hjelp, og mannen ble derfor bedt om å få hjelp av fastlegen sin. Dette var tiltalte svært uenig i, og ville ikke gå ut av legens kontor uten å få hjelp. Sykepleieren kom og ba mannen komme ut av kontoret og heller prate med henne utenfor. Tiltalte ble med sykepleieren ut på gangen og legen tok inn neste pasient.

Amper stemning

Så ble det amper stemning og tiltalte hevet stemmen og brukte grove skjellsord om sykepleieren. Da kom legen bestemt ut i gangen og sa at slik kan man ikke oppføre seg på legevakten. Da ble tiltalte forbannet og tok fart på noen få meter for å slå til legen. Den fornærmede legen forklarte i retten at slaget ikke var noen fulltreffer, men traff likevel på venstre kinn. Tiltalte fortsatte og etter hvert tok han tak rundt halsen til legen. Sykepleieren mente det var et kvelertak og hun var redd for livet til legen. Legen forklarte også i retten at dette ikke var noe kvelertak, men heller et godt grep rundt kroppen. Legen følte seg ikke kvalt i det hele tatt. Deretter fikk de den unge mannen ned på gulvet, og han begynte å roe seg litt ned. Da han ble snudd rundt på ryggen spyttet tiltalte i ansiktet på legen. Politiet ankom legevakten etter noen få minutter. Da hadde tiltalte roet seg ned og mannen ble fraktet til arresten hvor han ble avhørt senere på dagen.

Ikke truet på livet

Den fornærmede legen vitnet i retten og påpekte at han ikke følte seg truet på livet og ikke har noen fysiske eller psykiske plager etter hendelsen. Legen ønsker ikke at den unge mannen skulle straffes, men heller få den hjelpen han trenger.

Aktors påstand om straff var 36 til 45 dager ubetinget fengsel. Dette er normalt en minstestraff for vold mot helsepersonell.

 

[img229318_2LM]

Forsvarers påstand om straff var at mannen burde få særskilt behandling og eventuelt samfunnsstraff. Det burde tas i betraktning at den unge mannen fikk diagnoser for psykiske lidelser for flere år siden.

Dommen kommer mandag 14. februar 2022.