Sørnett

Paifist Politi

I land med mye mer vold enn Norge, ser man en sterk sammenheng mellom militarisering av politiet og økende vold.

Publisert:

 

fotoPoliti i Kvadraturen, Kristiansand

 

Den første Politi formasjon (Fortsatt som selvstendig formasjon under regjering sin kontroll, uniformert og bevæpnet) oppsto i Frankrike i 1667. Kongen Louis XIV bestemte med regjeringen sin for å lage ny formasjon, som skal beskytte innbyggere av Paris (Det største by i Europa på den periode) I dag politiet finnes i de fleste land rundt hele verden og prøver å beskytte statsborgerne av landene sine så godt de kan.

Politiet rundt verden har forskjellige interpretasjon av den oppgave. De fleste politi departementene som f.eks i Brasil, Mexico eller USA pleier å være aggressive mot potensielle kriminalister. Disse metodene er veldig kontroversielle og kommentert rundt verden. Norge har annerledes forståelse av politiet sin oppgave.

I Norge politiet er ikke bevæpnet på hverdagen. I tillegg Politiet i Norge oppfører seg ikke så aggressivt mot potensielle kriminalister. Politimann i Norge kan bli bevæpnet i konkrete situasjon, men først og fremst må de behandle saken diplomatisk. Det påvirker på innbilning av Politiet i Norge.

De ser, at våpen og vold er ikke brukt av staten, derfor disse tingene blir ikke akseptabelt. I USA, hvor man kan si både våpen og vold mot folk som potensielt kan gjøre noen ulovlig ting blir mann negativt sett mot staten. I tillegg blir mann også vant til våpen og vold, og det blir lettere for ham å bruke disse to tingene for å utvirke målet sitt.

Skuddveksling, bortførelse eller andre kriminelle ting, skjer ikke i  Norge i så stor grad som i USA. Mange har diskutert om det, hvorfor mindre militariseringsmetode er mer effektiv enn det vanligste militarisert politi formasjon.

Joakim Hertzberg Ulstein (Doktorgradsstudent i Statensvitenskap ved UiO) fortalte i 2017: I land med mye mer vold enn Norge, ser man en sterk sammenheng mellom militarisering av politiet og økende vold. Han forklarte den norske vei til å styre politiet slik: Det er lettere å bevare et fredelig samfunn enn å senere forsøke å reversere på begynt voldsspiral.

Suksessen av de norske metodene kan vise et eksempel fra Kristiansand.                         På natta mellom 21 og 22 mai fikk politistasjon en melding om en overspent situasjon mellom gutter på byen, og noen av de har kniver. Politiet kom til Egshaugen med våpen.

Etter en prat med guttene, offiserer fikk å vite, er ikke så seriøst som det ble fortalt. Noen av gutter faktisk hadde kniver, men de tok de fra hjemmet fordi de var redd av andre gutt med kniv som var aggressivt. Etter hele situasjonen kjørte politiet disse guttene hjem til foreldrene.

Den intervensjon skjedde utenfor alvorlig skade, selv om politiet var klar til alle mulige varianter. Den pasifistiske patruljen har gjort jobben sin, og hele situasjon hadde happy end. Hvordan kunne løse det sammen type situasjon den amerikanske Police Department? Risikoen for bruk av vold og våpen kunne bli mye større. Den situasjon fra Kristiansand viser oss, at jo mer samtale skak statens institusjoner bruke så blir respekten for disse institusjonene større. Det hjelper oss for å bygge fredelig samfunn for alle.