Sørnett

Psykisk helse angår alle

RØRENDE: Det var mange rørte ansikter å se i Domkirken onsdag kveld. FOTO: Helene Lindstad Petersen

RØRENDE: Det var mange rørte ansikter å se i Domkirken onsdag kveld. FOTO: Helene Lindstad Petersen

- Det er viktig å snakke om psykisk helse på en skikkelig måte. Psykisk helse er noe som angår oss alle, og derfor er det viktig å snakke om med folk flest, forteller Karl Erik Karlsen.

Publisert:

Karlsen, avdelingsleder i avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus, mener det tabulagte temaet psykisk helse er noe man bør snakke om, fordi det angår veldig mange.

- Det er kjempeviktig å få vekk tabu og det prøver vi å jobbe mye med på Sørlandets sykehus i mange forskjellige former, dessuten prøver vi å engasjerer folk til å være med på Verdensdagen for psykisk helse, sier Karlsen.

Viktig å snakke om

- Det er viktig å snakke om psykisk helse på en skikkelig måte. Psykisk helse er noe som angår oss alle, og derfor er det viktig å snakke om med folk flest, sier avdelingslederen.

Karlsen forteller at han tror arrangementet i Domkirken rører mange, spesielt siden samtalen med Trond Blattmann i hovedsak skal handle om 22. juli.

- Trond Blattmann mistet sønnen sin  Torjus på Utøya, og han har frontet alt dette veldig sterkt. Han har gitt sorgen et ansikt, og han har gjort dette på en veldig god måte. Så at han skal snakke om hvordan man kommer seg gjennom en bunnløs sorg, det tror jeg rører mange, forteller Karlsen.

Markering i domkirken

[img71981_2RM]

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering for alle som sliter eller kjenner noen som sliter med psykisk helse. Dagen blir markert verden over 10. oktober. Årets tema er «Vær med! Spre kunnskap og snakk sammen».

- Dagen i dag markeres mange steder i hele landet, og her i Kristiansand markeres den rundt omkring på videregående skoler, og den markeres primært i kveld i Domkirken, forteller Karlsen.

Markeringen i domkirken vises gjennom en samtale med Trond Blattmann, en konsert av Sigvart Dagsland med band og et talekor ved navn Kick Off.

- På markeringen skal vi få høre historier fra folk som har opplevd noe i sammenheng med psykisk helse, og de skal fortelle om hvordan det har vært ute en vinternatt før, forteller Karlsen.