Sørnett

Realfag upopulært blant jenter

Jenter får bedre karakterer i realfag enn gutter. Likevel er de i fåtall i timene. Elever på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) og Kvadraturen skolesenter er intet unntak.

Publisert:

Ifølge en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB), gjør jenter det bedre i realfag enn gutter, særlig i matte. I undersøkelsen kommer det også frem at færre jenter velger realfag. Dette er også tilfelle i Vest-Agder, der andelen jenter som velger realfag har sunket jevnt siden 2006.

- Jeg har et generelt inntrykk av at jenter er mer modne når de begynner på videregående. Men mye skjer på tre år, og dette utjevnes, sier Henrik Pettersen, avdelingsleder for realfag på KKG.

Henrik Pettersen tror det kan ligge noe i undersøkelsen fra SSB
Henrik Pettersen tror det kan ligge noe i undersøkelsen fra SSB

 

Pettersen tror det kan ligge noe i undersøkelsen, og at den kan gjelde også på KKG. Han har inntrykk av at jenter generelt har mer orden på seg og sitt, særlig i 1.klasse. Dette kan være med på å gi bedre karakterer.

-Gutter er slappe
Carl Einar Bonnevie Rasmussen (17) tror jenter har større vilje til å jobbe på skolen.

-Jenter får muligens bedre karakterer fordi de er mer disiplinerte, mens gutter er slappe, tror realfageleven Carl Einar.

I matteklassen hans er det cirka en tredel jenter.

- Kanskje de er i fåtall fordi de liker sosiale fag bedre. De synes kanskje ikke det virker så interessant med realfag, sier han.

Carl Einar Bonnevie Rasmussen går 2. året på KKG og tar tre realfag
Carl Einar Bonnevie Rasmussen går 2. året på KKG og tar tre realfag

 

Realfagkarakterene på Kvadraturen skolesenter denne høsten viste derimot noe annet. Her vant guttene over jentene med nesten en hel karakter i snitt.

- Jeg har ikke valgt matte frivillig. Jeg interesserer meg ikke for det og har aldri gjort det, sier Andrea Nepstad (18), som går allmennfaglig påbygning på Kvadraturen.

Andrea Nepstad tar matte kun fordi hun må
Andrea Nepstad tar matte kun fordi hun må

 

Realfag en fordel
Nathalie Bedringås og Elise Baunna (begge 17 år) mener derimot at realfag er en fordel.

- Jeg vet ikke hva jeg vil bli, men vil ikke utelukke noe, forteller Nathalie, som tar matte og fysikk. Hun forteller at mange jenter tar typiske helse- og sosialfag. Hun syns det er helt greit at det er få jenter i klassen.

- Mange jenter betyr som regel drama, ler hun.

Elise Baunna tar fysikk, biologi og matte. Hun tar realfag fordi hun tenker på fremtiden.

- For meg er det mange fordeler med å ta realfag. Når jeg er ferdig her, skal jeg studere på Naprapathøgskolan i Stockholm, sier hun til Sørnett.

Elise og Nathalie har realfag på sin timeplan, og er fornøyde med det
Elise og Nathalie har realfag på timeplanen, og er fornøyde med det

 

I undersøkelsen kommer det fram at jenter dominerer i biologi på landsbasis, med 71 prosent.  

Erling Andresen, avdelingsleder Kvadraturen tror dette har sin årsak i samfunnsnormene.

-Jeg tror jenter velger biologi framfor fysikk fordi det er et “mykere” fag. Det har vært en slags trend lenge, og jeg tror at kulturen vår har gjort det slik.

IT frister mer
Karoline Malvig, Lene Vimmer og Julie Omdal Egeland (alle 16 år), går 1. år studiespesialiserende på KKG. Ingen av dem vil velge de klassiske realfagene til neste år.

- IT er mer forståelig enn matte og fysikk. Derfor vil jeg fordype meg i det neste år. Det er lettere å få gode karakterer i noe man interesserer seg for, forteller Karoline.

Lene synes også IT frister mer.

- Vanlige realfag interesserer meg ikke like mye, sier hun.

Julie Omdal Egeland har ikke bestemt seg for hva hun skal fordype meg i, men vet at det ikke skal bli realfag.

Karoline, Lene og Julie må snart velge fordypning for neste år.
Karoline, Lene og Julie må snart velge fordypning for neste år.

 

Vil du vite mer om realfag, har KKG åpen skole fra 17.00-20.00. Kvadraturen skolesenter har åpen skole samme tid i morgen.