Sørnett

Rekordmange flasker pantes

Med en økning på nesten 10 %, ble det satt panterekord i Kristiansand i 2011. (Grafikk: Cecilia Breivold)

Med en økning på nesten 10 %, ble det satt panterekord i Kristiansand i 2011. (Grafikk: Cecilia Breivold)

I likhet med resten av landet er det også i Kristiansand satt panterekord i 2011. Ikke alle er overrasket over det.

Publisert:

- Kjempebra! Det var moro å høre, sier Øystein Holvik, miljøvernsjef i Kristiansand kommune, fornøyd.

Rekord
Tall fra Norsk Resirk viser at økningen av pant i Kristiansand er på litt over 10 %. I 2010 pantet kristiansanderne nesten 7,2 millioner flasker og bokser. I fjor steg dette til nærmere 7,9 millioner.

- Det er gøy å høre at folk er så flinke, sier Holvik.

Sammenlignet med resten av landet, ligger byen likevel noe etter. Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Norsk Resirk, kan informere om at pantingen på landsbasis økte med litt over 13 %. Her steg antall flasker og bokser levert til gjenvinning fra 417,7 millioner til bortimot 471,3 millioner i løpet av fjoråret.

Dobbel gevinst
Det er flere fordeler medd å gjenvinne flasker og bokser. Spesielt miljøet og lommeboka drar nytte av det.

- Noe av det viktigste er jo at vi ikke forsøpler naturen. Men også det å få brukt materialet om igjen er en stor fordel. Kommunen har et godt system for gjenvinning generelt. Innbyggerne er vant til at søppel sorteres og returneres riktig. Jeg tror det ligger i blodet, mener miljøvernsjef Øystein Holvik.

[img55292_2LS]

I Kristiansand var det Ica Maxi i Sørlandsparken som fikk inn mest pant. Butikksjef Fleming Kristiansen tror folk tenker på mer enn bare miljøet når de panter.

- Søppeldunkene til kildesortering er stadig fulle. Noen ganger har vi også problemer med å få plass til all panten. Samtidig tror jeg også folk er mer bevisst over at det også er penger i pant. Uansett er det bare positivt at folk panter, sier butikksjefen.

Tilgjenglighet viktig
Både miljøvernsjef Holvik og butikksjef Kristiansen er enige i at tilgjenglighet er viktig for at enda flere leverer flasker og bokser til gjenvinning.

- Det var ikke overraskende at vi hadde flest som pantet hos oss. Her kan du kjøre rett til døren, og det er lagt godt til rette for gjenvinning, sier Kristiansen ved Ica Maxi.

Selv om miljøvernsjefen er fornøyd med panteinnsatsen, er det fremdeles mulig å bli enda bedre. Han har to forslag å komme med.

- Hvis panten blir høyere, vil nok enda flere huske på det. Det er også veldig viktig å få lagt til rette for gjenvinning. Med flere panteautomater enda mer tilgjengelig enn i dag, tror jeg vi kan bli flinkere, mener Holvik.

Han er uansett fornøyd med panteinnsatsen det siste året og oppfordrer kristiansanderne til å fortsette den gode trenden.

- Stå på og bli enda flinkere! Faktisk er det bare å fortsette som nå, avslutter miljøvernsjef Øystein Holvik.

Nøkkelord