Sørnett

Russland: - Russlands historie, samfunn og kultur

Demonstrasjoner i Russland på 1917 tallet. Foto: Google

Demonstrasjoner i Russland på 1917 tallet. Foto: Google

Russland er med sine 144 millioner innbyggere et av verdens største land. Landet har en lang historie og en rik kultur. Dette er et kort innblikk i hva landet har å tilby.

Publisert:

 

 

 

 

 

[img153345_2RM]

Russland har en enorm lang historie. Kort fortalt begynner Russlands nyere historie i 1917 hvor hele tsarfamilien ble drept. Russland befant seg dermed i en revolusjon. Allerede før hadde man prøvd å drepe tsarfamilien, men mislyktes to ganger i 1820 og 1905. En av de viktigste personene under revolusjonstiden var Vladimir Lenin. Flere år med maktkamp førte til slutt til at landet ble en del av den kommunistiske Sovjetunionen. Denne ble dannet i 1922, og ble sterkt påvirket av Josef Stalins diktatur.

Historien frem til i dag

Under den andre verdenskrigen, var Russland på side med de allierte. Selv om de vant krigen, led Sovjetunionen under enorme tap. Unionen ble oppløst i 1991, etter flere år med problemer og ustabilitet. I dag er Vladimir Putin president i Russland, og landet har i en stor grad overtatt sin tidligere supermakts rolle, og er en viktig partner i internasjonal politikk.

Det russiske samfunnet

Dagens Russland er et veldig stort land, og ligger i nord Europa. Russland grenser til mange ulike land, som for eksempel Norge. Russland er det største landet i verden med tank på areal. Men ser man på befolkningen derimot, er Russland med sine 144 millioner innbyggere bare det niende største landet. Over 80 prosent av menneskene som bor i Russland er etniske russere. Resten er variert. Bl.a. bor det folk fra Hviterussland, Ukraina, Tsjetsjenia, Tyskland og mange flere kulturer eller land der. Det offisielle språket er russisk, men på grunn av ulike kulturer finnes det omtrent 150 språk.

Morten Jentoft, som er utenrikskorrespondent for NRK i Moskva, beskriver det russiske samfunnet veldig tradisjonelt.

- Russland er et veldig tradisjonelt samfunn med gamle verdier langt tilbake, som fortsatt lever i det moderne Russland som ikke vet hvor det skal, sier Jentoft.

Videre forteller han at man blir overasket over moderniteten i storbyene.

- Moskva er en veldig moderne by. Folk som kommer til hit blir overrasket over f.eks. internett i resturanter.

I tillegg mener Jentoft at det likevel finnes store kontraster mellom landsbygda og storbyene.

Den russiske kulturen

[img153345_3RM]

Innen russisk kultur har landet hatt flere fremragende personer. Blant annet er landet mest kjent for sin kunst, kultur og vitenskap. På noen av disse områdene var Russland i en god tid verdensledende, noe som førte til at mange av personene fikk stor internasjonal annerkjennelse.

I dag er det spesielt to byer i landet som er kjent for sin kultur. Det er både St. Petersburg og hovedstaden i landet, Moskva. Her finnes mange forskjellige teatere, operaer og orkester. I tillegg til det, har spesielt den russiske balletten utviklet seg og blitt verdenskjent.

Også flere kulturelle bygninger har blitt erklært som verdensarven. På engelsk blir det til UNESCO. Blant de kulturelle bygninger finnes det for eksempel Kreml i Moskva, Den røde plassen og det historiske sentrumet i St. Petersburg.

[faktaboks]