Sørnett

Sluttet på videregående for å leve av dataspill

Erlend Våtevik Holm, i midten, spiller for Team Vitality i den europeiske proff ligaen i League of Legends.

Erlend Våtevik Holm, i midten, spiller for Team Vitality i den europeiske proff ligaen i League of Legends.

Tusenvis ser Erlend (20) spille dataspill hver uke.

Publisert:

Når de fleste forestiller seg en «gamer», tenker de fleste kanskje på en overvektig og sosialt utstøtt gutt i tenårene. At noen kan leve av å spille dataspill, er utenkelig for de fleste. Likevel har spillindustrien åpnet dørene for en ny generasjon med ungdommer, som kan tjene hundretusenvis av kroner på dataspill, og mer eller mindre fremstå som kjendiser blant spillinteresserte. En av disse er Erlend Holm (20) fra Arendal, som spiller League of Legends profesjonelt. Gamer.no-skribent Kenneth Gaupseth Johansen kommenterer at Erlend har et massivt støtteapparat rundt seg, og helt fint kan leve av spillingen.

- Sånn er det å være e-sportstjerne idag, Erlend er en av de aller største vi har fra Norge.

 

Lever guttedrømmen
Erlend «Nukeduck» Holm er en av dem som lever guttedrømmen i utlandet, og selv om han ikke ville ut med nøyaktig hvor mye han har tjent. Men det er snakk om flere hundre tusen i løpet av de fire årene han har spilt profesjonelt. E-sport earnings rapporterer at sørlendingen har tjent omlag tre hundre tusen på sine fire år, dette er da utenom eventuelle sponsoravtaler og lønn fra organisasjonen.

Erlend, som for tiden er i Tyskland, forteller at mesteparten av responsen han har fått på spillingen sin, har vært positiv.
- De fleste har vel kommet med sin egen versjon av: «Så kult at du gjør det du liker, ikke bry deg om hva folk sier om det!» forteller han.

 

Startet i nærmiljøet

Erlend ble introdusert til spillet av sin innebandy-trener, som raskt fikk hele laget involvert. Erlend fulgte opp spillinteressen, noe som i 2013 kvalifiserte han til «Worlds», den største turneringen innenfor League of Legends.
- Foreldrene mine har vært veldig støttende, helt siden de skjønte at spillinga ikke bare var noe tull, forteller han. Han utdyper at det likevel var mye kritikk og negativitet ettersom de fleste ikke trodde det var ekte.

Utestengelsen og comebacket

I 2014 ble sørlendingen utestengt fra konkurranser og bøtelagt 500$ grunnet svært grovt språk, en utestengelse han offentlig sa seg enig i. Han gjorde likevel et sterkt comeback i 2015, og markerte seg som midtbanespilleren til ROCCAT før han i desember 2015 signerte kontrakt med sitt nåværende lag, Vitality. Den norske proff-spilleren mener at spillet i stor grad har utviklet seg til å bli mer profesjonelt og seriøst siden han først begynte.
- Alt har blitt mye mer disiplinert og kalkulert siden jeg startet. Spillet har blitt mer balansert og man må virkelig samarbeide som et lag for å vinne.

[faktaboks]

 

Stiller sterkt i mesterskapet

Etter oppgraderinger i lagoppstillingen stiller Erlend´s lag i år langt sterkere enn tidligere år. Lolesports kommenterer at kontinuitet kommer til å være det som kjennetegner Vitality i 2017, til tross for at laget i 2016 avsluttet med 9 uavgjort, flest i ligaen.

Den norske e-sportskribenten Kenneth Gaupseth Johansen forteller at han regner med at laget ikke rykker ned, til tross for den dårlige oppstarten.
- Verdensmesterskapet, «Worlds», kvalifiserer de seg nok ikke til, legger han likevel til.

 
Lange dager
Selv om livet som e-sport-proff kan virke fantastisk, forteller Erlend at dagene fort kan være lange.
- Vi våkner klokken 12, og spiller alene fra 13:00-15:00. Deretter spiller vi mot andre lag fra 15:00-18:00 før vi tar en times pause, og fortsetter til klokken er 22:00. Etter det spiller vi individuelt frem til vi legger oss.

Til ungdommer som virkelig ønsker å satse på e-sport, og som vurderer å gå all in, hadde Erlend «Nukeduck» Holm følgende å si:
- Ikke slutt på videregående!