Sørnett

Smuglerdyrene kan bli avlivet

Smuglet til landet: En kongepytonslange ble beslaglagt på danskebåten. Foto: Wikipedia

Smuglet til landet: En kongepytonslange ble beslaglagt på danskebåten. Foto: Wikipedia

Kongepytonslangen og de to sumpskilpaddene som søndag kveld ble beslaglagt på danskebåten må muligens bøte med livet.

Publisert:

Mattilsynet i Kristiansand tok mandag morgen hånd om reptilene.

- Vi jobber med å finne et sted dyrene der kan plasseres, men siden det er snakk om relativt vanlige reptilarter kan det være vanskelig å finne noen som ønsker å ta imot dem. De står derfor i fare for å bli avlivet, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Gunn Kristin Osaland til sørnett.no.

To menn pågrepet

Det var ved midnatt søndag Tollvesenet beslagla reptilene på Color Line-ferja Superspeed.

- En 27 år gammel mann fra kristiansandområdet og en 24 år gammel mann fra Grimstad ble tatt for å ha smuglet dyrene inn i landet. Slangen og de to skilpaddene ble forsøkt skjult i førernes to biler, opplyser operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt til fvn.no.

Ifølge regionavisen var pytonslangen funnet i en sekk, stripset inn i en t-skjorte. De to sumpskilpaddene ble funnet under passasjersetet i den andre bilen. Det er opprettet politisak mot smuglerne, og de kan trolig vente seg en bot.

Kapasitetsproblemer

Seniorrådgiver Osaland i Mattilsynet opplyser at de vil få en avklaring på dyrenes skjebne i løpet av morgendagen.

- Vedkommende som kan ta imot dyrene må ha tillatelse til hold av slanger og skilpadder. De kan derfor ikke gis bort til privatpersoner.

Aktuelle steder dyrene kan plasseres er i en av Kristiansandområdets tre dyreparker.

Leder for dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf Arne Ølberg, opplyser at de har lite kapasitet å gå på når de tar imot dyr som er smuglet til Norge.

- Vi prioriterer de artene vi ikke har i dyreparken fra før. Kapasiteten er begrenset, og vi må derfor vurdere om vi har mulighet og interesse av å ta imot dyrene som blir forsøkt smuglet, sier han til sørnett.no.

Vil vurdere saken

Avdelingslederen kjenner ikke til smuglersaken fra danskebåten. Han kan derfor ikke svare på om dyreparken vil avvise en eventuell forespørsel fra Mattilsynet om å ta imot de tre aktuelle reptilene.

- Dette vurderes fra gang til gang. Jeg må sette meg inn i saken før jeg kan svare på dette, sier Ølberg.

Han påpeker at det finnes over 3000 slangearter og 250 skilpaddearter, men de vanligste dyrene som blir smuglet er kongepyton og sumpskilpadde. Det er svært sjelden de mottar forespørsel om å ta vare på giftige reptiler.

[img47826_2LM]