Sørnett

- Svangerskap og alkohol hører ikke sammen

ALKOHOLFRITT: Jordmor og Helsedirektoratet fraråder alle kvinner å nyte alkohol under svangerskapet. FOTO: flickr.com

ALKOHOLFRITT: Jordmor og Helsedirektoratet fraråder alle kvinner å nyte alkohol under svangerskapet. FOTO: flickr.com

Det kan være vanskeligere å snakke med gravide kvinner om å slutte med alkohol enn å stumpe røyken, sier jordmor Rakel Herlitz. forteller at 20 prosent sier at de ikke drakk alkohol da de prøvde å bli gravid og at 8 prosent var avholdende fra før.

Publisert:

- Det er vel noen som har hørt fra andre at det ikke er så farlig hvis man tar et glass av og til. Heldigvis forstår de fleste at når man er gravid drikker man ikke, sier jordmor Herlitz fra Østfold.

God holdning
I en fersk undersøkelse forteller tjue prosent at de ikke drakk alkohol da de forsøkte å bli gravide, og at åtte prosent var avholdende fra før. 
Herlitz mener det kan være vanskelig å få et ærlig svar fra de gravide om de holder seg borte fra alkohol eller ikke. Men blant de fleste gravide kvinner tror hun likevel at den generelle holdningen er nulltoleranse for alkohol, selv om enkeltpersoner vil hevde at det ikke er så farlig.

-  Men når en kvinne sier at hun ikke nyter alkohol i svangerskapet, velger vi jo som oftest å stole på det, sier Herlitz.

At det har blitt mer vanlig å ta seg et glass til maten i ny og ne, tror Herlitz påvirker holdningene rundt alkohol i svangerskapet.

- Mange kvinner har det for vane, og det kan være vanskelig å kutte det helt ut når de oppdager at de er gravide, sier Herlitz.

Impulser fra utlandet
Hun tror at mange kan bli påvirket av trendene i utlandet, men roser likevel norske kvinner for at de som regel holder seg unna alkoholen under svangerskapet. Selv om hun er i den oppfatning at kvinnene er flinke, er hun veldig glad for at Helsedirektoratet har valgt å satse på sin nye kampanje for alkoholfritt svangerskap.

- Jeg synes det er veldig prisverdig at det går ut en sånn kampanje! Vi har opplevd at andre land kommer med uttalelser om at det ikke er så skadelig som man tror, men forskningen viser at det er farlig, sier Herlitz.

Beroliger
Jordmoren forteller om særlig unge kvinner som oppdager at de er blitt gravide etter at de har vært på en fest og drukket mengder med alkohol. Mange er urolige for at det kan påvirke fosteret.

- Da prøver jeg å roe dem ned med å fortelle dem at så tidlig i svangerskapet så får ikke fosteret næring fra morkaken, men at det skjer hormonelt, sier Herlitz.

Likevel understreker hun at kvinner bør holde seg unna alkohol etter at de har oppdaget at de er gravide. Fosteret har ikke godt av alkohol under utviklingen i mors mage.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand