Sørnett

Sykelrammene rammer det estetiske

Torbjørg Vetrus og Unni Johnson mener sykelhærverk er et økende problem. Foto: Helene Lindstad Petersen

Torbjørg Vetrus og Unni Johnson mener sykelhærverk er et økende problem. Foto: Helene Lindstad Petersen

- Det hjelper ikke å ha flotte blomsteroppsatser når de blir akkompangert med sykelvrak, sukker gårdeier.

Publisert:

Bygårdseier Otto Geheb synes at alle sykelvrakene rundt om i byen ødelegger det estetiske inntrykket av butikkene.

- Det er kaos på utsiden. Det hjelper ikke å ha flotte blomsteroppsatser i lyktestolpene når de blir akkompangert med sykelvrak.

Folk Sørnett har vært i kontakt med deler Geheb sin oppgitthet og irriterer seg.

- Vi bruker ikke syklene våre her i byen, de blir jo bare stjålet eller står igjen uten hjul!

Torbjørg Vetrus og Unni Johnson er kristiansandsveteraner, og de mener de har sett en økning når det kommer til hærverk på sykler.

- Alle sykkelrammene som fremdeles står låst fast i stativene ødelegger bybildet, fortsetter Vetrus.

Kommunen rydder

To ganger i året rydder Kristiansand kommune opp i ødelagte og forlatte sykler. Det er Vetrus og Johnson ikke klar over.

-  Vi setter et merke på kjedet på syklene, og hvis syklene fortsatt står der en uke etterpå henter vi de inn. Vi henter inn ca hundre sykler i året, forteller Torfinn Jore, ingeniør i Kristiansand Kommune.

Han forteller at de ikke har kapasitet til å rydde sykkelrester mer enn to ganger i året, og at de har et tett samarbeid med politiet.

- Alle sykler som fortsatt har en markedsverdi leveres til politiet og selges på hittegodsauksjon, forteller Dag Tallaksen, seksjonsleder for ordensavdelingen ved Kristiansand politistasjon.

 

- Bysykler kan løse problemet
Kristiansand kommune oppfordrer alle til å sykle. På den måten sparer man miljøet, kommer fort frem i bytrafikken og får frisk luft. Chris Stonehill er en av de som liker å bruke sykkelen som et framkomstmiddel. Stonehill er skeptisk når han må forlate sykkelen, selv om det bare er for en time og den er låst.

[img71927_2RM]

- Jeg har opplevd tyveri selv, det er veldig sørgelig og unødvendig at slikt skjer. Men når det først skjer er det viktig at det finnes en ordentlig ordning for innhenting av de delene av sykkelen som står igjen, forteller Stonehill.Han mener bysykler kunne vært en løsning på problemet.

- En løsning hadde kanskje vært å følge byer som Oslo og Stavanger, og skaffet bysykler. Det kunne ført til mindre forsøpling av byen vår, sier Stonehill.