Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Yngve Henriksen og Maren Brekkvassmo Myrvold. Foto: Øyvind Ludvigsen
Tidligere i år ble Inderøy Mosteri AS verdens nordligste intensive eplefarm. Den 5 september ble fabrikken deres erklært åpen og klar for å begynne å produsere etter måneder med intense arbeidsdager. Nå er det høysesong og timeplanen til Maren og Yngve er hektisk.
Øyvind Ludvigsen
Publisert: 28.09.2021 kl 14:48
Yngve Henriksen og Maren Brekkvassmo Myrvold står bak Inderøy Mosteri AS, en bedrift i bransjen: Produksjon av nærings- og nytelsesmidler. Bedriften er relativt fersk og har nylig kommet i gang med høysesongen innen produksjon av frukt og grønnsaker. Med 600 epletrær plantet i Inderøy kommune den 16 mai 2020, markerer de seg som verdens nordligste intensive eplefarm. Den 5 september fikk de i gang fabrikken som de har jobbet hardt for å klargjøre til høysesongen. Med hjelp av dugnad og finansiell støtte fra Innovasjon Norge og Trønderfrukt har de endelig kommet i gang med et svært tidskrevende prosjekt.
Prosjekt fabrikk
[embed]https://youtu.be/-0TrDl7Hafc[/embed]
(Maren forteller om fabrikkprosjektet før den store forvandlingen startet. Klippet er fra en tidligere artikkel.) (Klipp: Øyvind Ludvigsen)
Det som nå er blitt en fabrikk for pressing av eplemost og annen produksjon av frukt og grønt, var egentlig en gammel potetkjeller. Denne ligger rett ved siden av eplehagen, og leies ut til Inderøy Mosteri av Frode Sakshaug, eier av landbruket og lokalet.
Prosjektet om å gjøre en gammel og tom potetkjeller om til en fabrikk med godkjent produksjonsforhold, er noe som krever mye innsats og penger. For å finansiere dette, søkte Maren og Yngve om økonomisk støtte. Der fikk de Innovasjon Norge og stiftelsen Trønderfrukt med på prosjektet. På Innovasjon Norges csv-format med oversikt over tilskudd, forteller tabellen at Inderøy Mosteri har fått 1.670.000 kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge.
- Tallene fra Innovasjon Norge er 970.000 kroner i innovasjons- og investeringstilskudd, og 700.000 kroner i risikolån. I tillegg har vi fått 100.000 kroner i støtte fra stiftelsen Trønderfrukt, forteller Yngve.
Han forteller videre at hele prosjektet har en totalramme på 2.700.000 og inkluderer både det arbeidet de selv legger inn i selve etableringen av fabrikken og byggingen av dette, så vel som epleplantasjen, utstyrsinvesteringene og et ganske bra budsjett som brukes til produktutvikling og kompetanseheving.
[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" ids="214667,214666"]
Enorme mengder dugnadsarbeid!
Det er lagt mye tid og energi i dette prosjektet fra Yngve og Maren, i tillegg til hjelp via dugnad. Yngve tok på seg prosjektlederansvaret for å minske utgiftene. Han beskriver ansvaret som et mareritt, men at det har uten tvil vært lønnsomt for dem.
- Selve fabrikken har hatt en direkte kostnadsramme på 1,2 millioner kroner pluss det arbeidet jeg har lagt ned som berammer seg til ca. 200.000 kroner, og ikke minst enorme mengder dugnadsinnsats!, sier Yngve.
- For å være i stand til å produsere i flotte nye lokaler trenger vi også utstyr, og i 2020 er det investert ca. 300.000 kroner i nytt utstyr, og i 2019 ble det investert for 400.000 kroner, fortsetter han.
Høysesong for produksjon
Høysesongen er definitivt i gang, og eplene er modne og klare for bruk. Epletrærne til Inderøy Mosteri vil ikke gi noe særlig avling før tidligst 2022, så i første omgang produserer de produkter levert fra privatpersoner, eller så må de kjøpe epler til sin egen produksjon. Ved markedsføring over sosiale medier har de fått spredt tjenestene sine til samfunnet rundt, og en del redaksjonell omtale av god kvalitet har hjulpet til med å promotere eplemottaket de har åpent for tømming fra privatpersoner.
- Allerede før vi sendte hjem snekkerne sto det epler på trappa levert av private hageeiere, sier Yngve
Nå i høysesongen er det altså private hageeiere som er hovedinntektskilden, og med deres leveringer forventer Inderøy Mosteri å presse epler fra privatpersoner for ca. 500.000 kroner, selv om budsjettet viser noe helt annet, forteller Yngve. Selskapet har nærmest en dobling i forespørsel i forhold til fjoråret, fortsetter han.
Planene framover
Ettersom produksjon fra egen avling er et langsiktig prosjekt som ikke er klart før tidligst 2022, er mosteriet avhengig av epler fra private, eller handel fra de store fruktlagrene på Østlandet og Vestlandet. De har også ambisjoner om å produsere produkter av andre råvarer enn epler.
- Vi har i tillegg fryst 500 kg bringebær og 500 kg rabarbra som vi ønsker å produsere som drikke eller selge til restauranter i tiden fremover. Det er budsjettert med 0kr i inntekt fra dette i 2020, så om vi lykkes med dette er det i så fall ren bonus. Det burde imidlertid lykkes, for i 2021 er det budsjettert med vesentlig omsetning fra andre drikker enn bare epler, og det kommer til å kreve litt av oss!, forteller Yngve.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: