Sørnett

Tredjeklassinger forbereder seg til sitt første 17. mai-tog

Maja(8), Tobias(8) og August(8) forteller at de synes det var gøy med øving til 17. mai. Foto: Lilli Storrønningen.

Maja(8), Tobias(8) og August(8) forteller at de synes det var gøy med øving til 17. mai. Foto: Lilli Storrønningen.

Etter tre år med nedstenging på grunnlovsdagen, er 17.mai-feiringen tilbake. For 3.trinn over hele landet blir dette deres første gang å være med i barnetoget. Maja, Tobias og August i klasse 3C på Fagerholt skole, forteller at de gleder seg veldig til dette.

Publisert:

-Jeg kan alle sangene utenat. Jeg pleier å snu meg fra bildene av teksten når vi skal øve på de, sier Maja Dagsvik Eskedal stolt.

Elevene i tredje klasse bruker skoledagen på å gå gjennom og øve på sanger til 17.mai-toget. Etter dette skal de ut i skolegården å øve på å gå i tog mens de synger med. Elevene Tobias Andersen-Haarr, August Aateigen Bjørnevik og Maja Dagsvik Eskedal forteller at de synes øvingen er gøy. Videre forteller gjengen at de gleder seg veldig til å gå i barnetog.

- Tredjetrinn er de som har ventet lengst. Jeg merker at det føles litt dumt å ikke ha gått i tog enda, men jeg tror det blir veldig gøy. Jeg skulle ønske vi fikk gjort det tidligere også, sier Maja.

[img232404_2RM]

Gleder seg mest til å gå i tog
Elevene forteller at det de gleder seg mest til på 17. mai er å gå i tog.
-Jeg gleder meg veldig, men det er mange skoler som skal være med. Jeg tror læreren sa at det var 26 skoler til sammen, sier Maja. Videre forteller August at han også gleder seg til å spise is.

Ragnhild Øye Viken, lærer på tredjetrinn på Fagerholt skole, er glade på elevenes vegne, som får oppleve å gå i tog nå som det er åpnet igjen.

- Nå er det endelig på tide for de å oppleve 17.mai. Jeg har fått inntrykk av at de gleder seg, sier hun.

Videre forteller Øye Viken at hun ofte må minne seg på at de ikke har vært med på å gå i tog.

-Det er litt rart for meg at det er ukjent for de å gå i tog. Jeg tenker jo at alle barn har opplevd det siden første klasse. Når vi snakker om det virker de veldig forventningsfulle. Jeg tror de synes det er gøy å høre om hvordan barnetoget fungerer, sier tredjetrinns læreren.

Synger med til sangene
Øye Viken forteller at mye av poenget med å gå i toget, er å få opp stemningen.

[img232404_3LM]

-Når de er yngre føler jeg at det er enda mer glede og iver etter å synge. Det er ingenting som hemmer de i å være seg selv, og synge for full hals. Noe av det hyggelige med tredje klasse er at de er veldig glad i å synge generelt, så jeg tror barnetoget blir veldig fint.

 

 

Elevene på Fagerholt skole gjør flere forberedelser før 17.mai, så de blir klare til barnetoget.

- Vi øver på sanger, og rekkefølgen vi skal synge de i. I tillegg til dette har vi noen rop, som vi har her på skolen. Disse kan de ikke fra før av, så de må de lære seg. I dag øvde vi på å gå i tog ute i skolegården, og hvordan dette fungerer. Det er også mye av det praktiske rundt toget vi går gjennom med elevene, for dette er helt ukjent for de, sier Øye Viken.

Verdifullt å få samlet barna igjen

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" columns="1" type="slideshow" ids="232479,232480,232478" orderby="rand"]

 Kommunalsjef for skolene i Kristiansand, Rune Heggdal, forteller at for tredje klasse så er dette det første store barnetoget de får gå i.

-Hvis du tenker på det store barnetoget, så er det første gangen for tredjeklassinger. Det er både spennende og bra at vi endelig kan ta dette tilbake.

Heggdal mener at 17.mai både er en festdag, men i stor grad, også barnas dag.

- Det at vi får muligheten til å samle elevene i et barnetog igjen er veldig verdifullt, og i kommunen setter vi dette høyt. Det er mange av barna som går i toget i sentrum, også er det i tillegg til dette mindre barnetog i andre bydeler. Totalt er det 46 skoler som går i barnetoget i Kristiansand.