Sørnett

Vil ikke være en del av Den norske kirke

Illutrasjonsfoto: Domkirken i Kristiansand. FOTO: Pernille Dalene

Illutrasjonsfoto: Domkirken i Kristiansand. FOTO: Pernille Dalene

Statistikk fra SSB viser at nærmere 80 000 nordmenn har meldt seg ut av statskirken i løpet av de siste fem årene. Stadig flere av de som melder seg ut er ungdom.

Publisert:

En av de som vurderer å melde seg ut av Den norske kirke er Kristine Johansen (23).

[img170273_2RM]

- Jeg har lenge vurdert frem og tilbake om jeg skal melde meg ut av statskirken. Først og fremst fordi jeg ikke er kristen og ikke tror på Gud, sier Johansen. Helt fra hun var 18 år, har tanken på å melde seg ut vært der.

- Jeg mener også at religion, uansett hvilken form, ikke skal tvinges på noen, og det mener jeg blir gjort ved at man automatisk blir meldt inn i Statskirken når man blir født.

I 2016 gjorde Aftenposten en stor undersøkelse som omhandlet norsk ungdom og tro. Den viste at kun to av ti ungdommer definerer seg som kristne. Nestleder i Humanetisk Ungdom, Haakon Gunleiksrud, fortalte at det har blitt mer akseptert å velge sin egen vei og ikke følge det en er oppdratt med.

- Min opplevelse er at tro og religiøsitet blir mindre viktig i de unges liv. Det har vært større fokus på kritisk tenking i skolen og i samfunnet generelt, sa han til Aftenposten den gang.

Vil støtte homofilt ekteskap

En av hovedårsakene til at Johansen ikke har lyst til å være et medlem av statskirken, er hennes uenighet med verdigrunnlaget hun mener Den norske kirke fremmer. Herunder blant annet abortmotstand, syn på homofili og eggdonasjon.

- Jeg har alltid vært veldig standhaftig på at jeg aldri ville gifte meg i kirken før homofilt ekteskap ble lov. Men det er det jo i dag, så kristendommen moderniseres til stadighet, sier hun. Dette er også kanskje grunnen til at hun ikke har tatt det store steget med å melde seg ut.

- Det kan jo hende jeg en gang ønsker å gifte meg i kirken, men da blir det mer av tradisjon og fordi en kirke er et vakkert bygg.

Johansen er dog nøye på å presisere at hun har forståelse for at andre ikke deler hennes syn.

- Jeg har både respekt og forståelse for at noen tror at det finnes en Gud, og velger å leve slik Bibelen sier du skal leve. Jeg antar at de fleste kristne tar religionen sin seriøst, og jeg har respekt for det.


Går i kirken på julaften

Til tross for at hun anser seg selv som ikke-troende, forteller hun at hun går i kirken til gudstjeneste hver julaften.

- Det er jo verdt å legge til at jeg kulturelt kan omtales som kristen, da jeg både feirer jul og går i kirken til jul.

Kan du forstå at noen kanskje vil se på dette som dobbeltmoralsk?

- Jeg kan skjønne hva du mener, men på den annen side så er jeg født og oppvokst i et sekulært kristent samfunn. Norge er jo i utgangspunktet preget av kristne tradisjoner. Dessuten er det mange som velger å konfirmere seg i kirken til tross for at de ikke er kristne, legger Johansen til.

 

Tror ungdom får mer ut av å konfirmere seg borgerlig

Da Johansen var konfirmant, var valget lett da hun skulle velge mellom å konfirmere seg i kirken eller ved humanetisk seremoni.

- Jeg mener det er viktig å lære ungdom om ulike aspekter av det egentlige livet. I stedet for å fordømme alkohol, mener jeg det er viktigere å opplyse og informere ungdom slik at de er godt forberedt når de først møter livet, sier hun. Dette gjelder også samleie, rusmisbruk, psykiske plager og andre aspekter av tilværelsen som en 15 åring senere kan komme til å møte på en eller annen gang i livet.

Har du noen gang fått reaksjoner på at du har lyst til å melde deg ut av Den norske kirke?

- De aller fleste i min omgangskrets er ikke-troende, både familie og venner, så jeg har ikke opplevd noe stigma rundt temaet de gangene det har blitt tatt opp.

Johansen tror derimot at noen unge kanskje opplever spørsmål fra den eldre generasjonen i familien som har hatt et sterkere forhold til religion.

- Men dette er heldigvis ikke tilstedeværende i min familie. Mine besteforeldre hadde ingen innvendinger på hverken borgerlig konfirmasjon eller nå når det er snakk om en eventuell utmeldelse av statskirken.


- Jeg hadde aldri valgt å melde meg inn i et trossamfunn jeg ikke liker

Johansen er ikke alene i vurderingen om å melde seg ut av statskirken.  Hun får støtte av Martin Tøgersen (23), som allerede har meldt seg ut. Han slår hardt ned på sitt tidligere medlemskap.

[img170273_3RS]

- Jeg hadde aldri valgt å melde meg inn i et trossamfunn jeg hverken tar del i, støtter eller liker. Så jeg meldte meg ut av statskirken med en gang jeg fant ut at jeg var medlem.

Tøgersen oppleve stor frustrasjon da han forstod at han var medlem mot sin vilje.

- Det var ingen spesiell hendelse som fikk meg til å melde meg ut, heller en irritasjon over å ha blitt meldt inn uten min viten om det. På en vanlig dag er ikke temaet i tankene mine overhodet, avslutter han.