Sørnett

Vinterdepresjon

Foto: Trine Robstad

Foto: Trine Robstad

Når lyset forsvinner og mørketiden kommer er det mange som synes at hverdagen blir litt ekstra hard. Her er noen tips til hvordan du kan forebygge vinterdepresjon.

Publisert:

Noen undersøkelser viser at mellom fem og ti prosent av befolkningen har vinterdepresjon, mens nærmere dobbelt så mange har en litt mildere form for vinterdepresjon i følge lommelegen.no.  Symptomene på vinterdepresjon kan være at man har mangel på energi, har mer behov for å sove, vektøkning da man har mer matlyst, liten sosial aktivitet og mange depressive tanker.

Lys
For å forebygge eller bedre symptomene på vinterdepresjon er det en del ting man kan gjøre.  Med tanke på at det er mangel på lys som er noe av grunnen til vinterdepresjon kan det å oppsøke lys på en eller annen måte være forebyggende. For eksempel å ta seg en Syden tur, prøve en behandling med kunstig dagslys eller å lysne opp hjemmet litt.

Trening
Noe som det har vært en del forskning på er at fysisk aktivitet kan hjelpe mot depresjoner.  Det er ikke alltid like lett å komme ordentlig i gang med trening og holde det gående i lengre perioder.
Bente Vatneli, daglig leder på Elixia i Kristiansand, har noen gode tips til hvordan man skal øke motivasjonen.  - Det første man må gjøre er å finne de aktivitetene man liker å drive med, sier Vatneli.  Man må begynne på nivået man er på og gjøre det man synes er gøy. Er man for eksempel ikke vant til å løpe bør man heller begynne med å gå fort.
- Til å begynne med bør man sette realistiske mål, setter man for høye mål er det lett å gi opp treningen. Etter hvert som man klarer å fullføre målene vil man merke at det føles godt, kanskje kan man til og med gi seg selv noen belønninger etter hvert, sier Vatneli.
Hun sier også at det kan være lurt å planlegge med dem man bor med slik at de dagene man vil trene er åpne. - Da er det ikke noe som hindrer deg i å trene.
Bente mener at etter hvert som man begynner å få smaken på treningen og ser hva det gjør med en vil resten bare gå av seg selv.