Sørnett

Ventetiden straks over:

Åpner til helgen

Omgjort: En gammel kornsilo har blitt omgjort til et kunstmuseum.
 Foto: Christopher Rubecksen

Omgjort: En gammel kornsilo har blitt omgjort til et kunstmuseum. Foto: Christopher Rubecksen

De siste ni årene har det vært mye snakk om Kristiansands nye kulturelle satsingsprosjekt, og på lørdag skal Kunstsiloen endelig ha sin offisielle åpning. Billettene ble fort utsolgt, og forventningene er høye.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 14:31

- Dette er jo som Champions League i kunstverdenen.

Bernt Bisseth er en av de lokale kunstentusiastene som ser frem til åpningen av Kunstsiloen. Han eier Galleri BI-Z i Dronningens gate, kun et steinkast unna fisketorget hvor siloen står.

Eier: Bisseth har vært i Galleri BI-Z i over 40 år.
 Foto: Christopher Rubecksen

Eier: Bisseth har vært i Galleri BI-Z i over 40 år. Foto: Christopher Rubecksen

Bisseth har fulgt med på åpningen helt fra begynnelsen, og har nå tenkt seg på føråpningen på tirsdag. Han håper at Kunstsiloen kan bidra til å øke kunstinteressen i Kristiansand.

- Vi trenger en slik mastodont i byen for å skape interesse, og jeg håper at dette kan bli en attraksjon, kommenterer han.

Omstridt budsjett

Punktet i prosjektplanen som kanskje har vært mest diskutert, er prislappen. Totalt ligger den på 710 millioner kroner, hvor Kristiansand kommune har bidratt med 50 millioner selv, skriver NRK. Dette er en betydelig investering som ønskes å bidra til å sette Kristiansand på kartet i kunstens verden.

- Det har vært mye kritikk i forhold til dette med penger, men vi har råd til dette i Norge. Vi ser at interessen for kunst og kultur øker, og det trenger vi i slike politisk utfordrende tider, mener Bisseth.

Åpning: Siloen er nå endelig klar for den store åpningsuken.
 Foto: Christopher Rubecksen

Åpning: Siloen er nå endelig klar for den store åpningsuken. Foto: Christopher Rubecksen

Stort sett positive

Vi dro ut i Markens gate for å høre de lokales tanker om prosjektet, og inntrykket ser ut til å være stort sett positivt.

- Jeg synes dette er en god prioritering, sier Sylvi Hjertvik.

Hun hadde ikke mulighet til å delta på åpningen lørdag kveld, men hun skal på en av føråpningene.

Stein Erik Skaar (49) ser også frem til å kunne benytte seg av den nye kunstinstitusjonen.

- Billetter til åpningen var utsolgt, så jeg drar nok dagen etterpå. Jeg håper det blir en hyggelig plass å dra, forteller han.

Også folk utenbysfra har en positiv innstilling til Kunstsiloen. Studentene Caroline Bergan (25) og Kristin Galleberg (19) fikk et godt førsteinntrykk av prosjektet.

- Det er jo av og til kunst på torvet, men dette virker som det er i en annen liga. Hvis det er brukt såpass mye penger på det så tipper jeg det er ganske stort, mener Bergan.

Nøkkelord